Една година затвор за фалшив отрицателен тест в Белгия

OFFNews Последна промяна на 13 юли 2021 в 13:08 497 0

Съд в Брюксел наказа с година затвор пътник, представил на столичното летище фалшиво удостоверение за изследване за COVID-19, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Присъдата почива на самопризнанията на подсъдимия, че е купил за 30 евро фалшивия документ. На изхода на границата на 7 май проверяващите се усъмнили в истинността на удостоверението и направили проверка в посочената в документа лаборатория. Оказало се, че данните на пътника не присъстват в лабораторните регистри.

Белгийски медии съобщиха неведнъж, че в различни онлайн приложения се продават фалшиви удостоверения. Злоупотребите бяха разпространени преди въвеждането на единното европейско електронно удостоверение от началото на юли, за което се твърди, че не подлежи на фалшификации.

В случая с осъдения белгиец се уточнява, че първоначално властите са му наложили глоба от 750 евро и са били готови с това да прекратят преписката. Той обаче отказал да плати глобата и не се явил на заседание на съда.

Това е втората подобна присъда в страната от края на април, като до средата на юни са били засечени 576 сходни злоупотреби, отбелязват медиите. В присъдата пише, че такова поведение представлява противообществена проява, както и че пандемията се разпространява по света "заради пътуванията със самолет в чужбина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови