Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Две дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех дават 70% защита срещу тежко боледуване

OFFNews 14 декември 2021 в 14:20 1909 0

Две дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" изглежда дават 70 процента защита от хоспитализация в РЮА от няколко седмици, както показа голямо изследване в реални условия за потенциалното въздействие на варианта Омикрон, съобщи Ройтерс.

В РЮА има рязко увеличаване на заразените с новия коронавирус заради новия вариант.

Резултатите бяха разпространени от най-големия здравен застраховател в РЮА - "Дискавъри хелт". Те се базират на повече от 211 000 положителни теста за COVID-19, направени от 15 ноември до 7 декември. Около 78 000 от тях се приписват на Омикрон, но не са лабораторно потвърдени. Това означава, че резултатите не са категорични, предупреждават медиците.

Вариантът Омикрон беше определен като обезпокоителен от Световната здравна организация. Учени в РЮА засега са потвърдили около 550 секвенции на Омикрон. Вариантът присъства в 78 процента от секвенциите от ноември, повече от преди доминиращия Делта.

РЮА предупреди за възникването на Омикрон миналия месец.

На базата от данните от клиничните изследвания на "Дискавъри", в сътрудничество с Южноафриканския съвет за медицински изследвания, специалистите са изчислили, че ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" осигурява 70 процента защита от хоспитализация и 33 процента - от заразяване през новата вълна за всички възрастови групи. Спадът е спрямо 80 процента защита от заразяване и 90 процента ефикасност срещу хоспитализация при варианта Делта в РЮА.

Резултатите са предварителни. Важно е обаче, че ваксината все още осигурява добра защита срещу тежко протичане на COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews