Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Два случая на коронавирус в България

OFFNews 08 март 2020 в 00:19 12973 8

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Те са засечени в Плевен и Габрово. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ.

Става въпрос за 27-годишен мъж от Плевен и жена на 75 години от Габрово. И двамата не са пътували в чужбина и не са били в контакт с болни от коронавирус. Намират се в инфекциозните отделения на двата града от няколко дни.

"Състоянието на двамата пациенти вече е добро. Били са зле преди дни", уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Кантарджиев. Те са били приети с пневмонии.

Профилът не отговаря на очакванията - поради това, че не са пътували никъде, допълни и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

И двете отделения, където се лекуват двамата, са поставени под карантина. Никой няма да има право да напуска отделението, нито пък ще се приемат пациенти там. Установени са контактите на двамата с положителните проби.

Става въпрос за 18 души. Възрастната жена има само една близка, с която е контактувала, тъй като е самотно живееща, докато в семейството на мъжа има още трима души. С помощта на МВР се издирват и други контактни лица с болните.

"Губи ни се нулевият пациент. Тези пациенти не отговарят на профила да са пътували. Нямат връзка с рискови дестинации", призна проф. Мутафчийски.

"Задоволително е състоянието на 75-годишната жена, която е дала положителна проба за коронавирус в МБАЛ "Д-р Тота Венкова", уточни по-късно директорът на лечебното заведение Минко Михов по bTV.

Пенсионерката е била приета на 3 март с пневмония, а вчера е дала положителна проба и веднага е била изолирана. Досега е била лекувана с антибиотици и към момента не се налага промяна в лечението й, заяви директорът на болницата.

Всички контактни с нея пациенти и хора от персонала са дали проби и тази нощ те пътуват към София. Мъжът с положителна проба от Плевен също е изолиран, съобщиха от болницата там, предаде БНТ. Той също е дал положителен резултат на два от трите теста.

"Това не са достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София", съобщи началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Тази нощ материалите ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория.

"Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива", обяви Ангел Кунчев. И допълни, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.

"Мийте ръцете си редовно - поне по 20 пъти на ден, на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт", каза шефът на ВМА. Той разясни, че заразно болни не се превозват из страната, а си остават там, където са диагностицирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

8

Новак

08.03 2020 в 10:31

Тук повторихме същото като в Италия.
Както и в Италия, няма да е възможно да се намери нулев пациент.
В този глобален свят постановката, че ще се предпазиш с изброяването на няколко рискови дестинации просто е малоумна. Както се оказа докато изследваха здрави хора от “рискови” дестинации наистина болните разпространяваха заразата.
В същото време изглежда социалните служби не са подготвени - ако трябва да се постави някой под домашна карантина, има ли служба, която защитено да доставя продоволствие на такива хора? Или трябва и здрави и болни да се юрнат да изкупуват магазините та хем да разпространят заразата хем след това да започнат хранителни натравяния.
Някой ограничи ли масовите мероприятия? Оня ден на Герена бяха няколко хиляди.
Има ли осигурени защитни средства - маските са дискусионни, но няма дизенфектанти по аптеките.

13874

7

emanuilis

08.03 2020 в 09:36

„Спокойно", ако наистина са болни и липсва „нулев пациент" това означава, че в полулацията има заразоносителство от „здрави" хора, т.е. CoViD19 е навсякъде около нас.

77927

6

El Commandante

08.03 2020 в 08:27

"Общият брой заразени в страната достигна 80 700, 57 000 са излекуваните"

Toва за Китай.
Ако 57 000 души са вече излекувани и тестовете им са отрицателни, защо ги включваме в общия брой?

Въобще, колко всъщност са болните от тая "ужасна"болест?

Некой вади риба след риба от мътната вода ми се види...

12262

5

ivan bikov

08.03 2020 в 08:03

И ся значи Алена е шарлатанка а?

20699

3

Новак

08.03 2020 в 05:35

Наистина има опастност да преминем от блажена летаргия към неконтролируема паника. Чисто медицински сигурно е направено нужното на теория, но има ли създадена някаква организация в социалните служби, полицията? Това добавено към типичната черта на българина да смята, че е “безсмъртен” и никакви ограничения не се отнасят за него прави ситуацията неконтролируема.

706

2

order

08.03 2020 в 05:06

Мисирков реза ли им лентата....снима ли го Севда ТВ!!!!!

4040

1

jovo

08.03 2020 в 00:43

Нека паниката започне....сега!
 
X

Да помогнем на украинските деца!