Доц. Тонев: В някои болници администрацията взема твърде големи заплати

"Ако един директор иска да има 10 000 лева заплата, най-ниската в болницата трябва да е не по-малко от 1500 лева", посочи шефът на здравната комисия в НС

OFFNews 23 февруари 2022 в 10:25 2246 0

Снимка Архив/БТА

"Има служители в администрацията на болниците, които вземат много големи суми. Предстои да бъдат въведени законодателни мерки", заяви по Нова нюз доц. Антон Тонев, депутат от „Продължаваме промяната“ и председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

По думите му с тези мерки ще се фиксира съотношението между най-ниската и най-високата заплата.

"Ако един директор иска да има 10 000 лева заплата, най-ниската в болницата трябва да е не по-малко от 1500 лева", обясни той. И уточни, че е необходимо кадрово обезпечение, подобряване на финансовите условия и ръст на възнагражденията.

Доц. Тонев смята, че е време за реформа в здравеопазването.

"Диагностично-свързаните групи трябва да сменят финансирането чрез клинични пътеки. Най-ранната възможност за налагане е в средата или края на 2023 г. Пилотният процес ще бъде 3 или 6 месеца, при положителна оценка, системата ще бъде въведена повсеместно", обясни Тонев. И допълни, че за големите болници решенията ще се вземат централно."

По думите му има  в приетия бюджет на НЗОК има предвидени средства за увеличение на клиничните пътеки с 20-25%. Предстоят преговорни процеси. Има възможност за увеличение на заплатите на медицинския персонал. 

"Омикрон вълната подходи позитивно към страните от Източна Европа. Тя се движи с изоставане месец и половина. Можехме да видим какво правеха от Запада, да наблюдаваме техните мерки. Ще почерпим опит, ако решенията им са успешни, ще се прецени дали да се приложат и тук", каза още доц. Антон Тонев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!