Доц. Кунчев: Спадането на случаите в България спря, всеки трети заразен е с Делта вариант

Янка Петкова 21 юли 2021 в 15:18 5876 0

Снимка Архив/БТА

"Има смяна на тенденцията в разпространението на коронавируса. Очевидно е, че спадането на случаите в България спря, всеки трети е заразен с Делта варианта. Много бавно и постепенно те ще се увеличават случаите през този месец и доста по-бързо през август."

Това каза на брифинг в здравното министерство главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той подчерта, че сред страните с най-висока заболеваемост в момента са Кипър, Испания, Португалия, Гърция - държави, в които има активен туризъм.

В момента, на 14-дневна база, случаите у нас са 141 на 1 млн. души население, във Великобритания са 8300, а в Кипър - 15 000 на 1 млн. души население, посочи епидемиологът.

Според него, ако се спазват ограничителните мерки при граничния контрол, може да се забави разпространението на Делта варианта, който вече доминира в над 50% от случаите в Европа.

"Фактът, че имаме малко над 16% напълно имунизирани и сме в дъното на Европа по приложени ваксини, предполага, че трябва да има допълнителна мотивация за хората, които още нe са се ваксинирали. Има вече положителни примери при част от фирмите. Все пак водещо трябва да бъде желанието на човек да се предпази от инфекцията", коментира доц. Кунчев.

Според него въпрос на политически и обществен дебат е да се реши как да се реагира оттук нататък - дали да има привилегии за ваксинираните, дали да бъде въведена задължителна имунизация за здравните работници и персонала на социалните домове и центрове.

"Ако продължим да сме последни по ваксинация, ще се сблъскаме с най-тежката вълна. Виждате какви мерки се прилагат в други страни - неваксинираните медицински лица се принуждават да излизат в неплатен отпуск или им се казва, че няма да работят с пациенти, ако не се имунизират", даде пример главният здравен инспектор.

По думите му в момента 30% от случаите, регистрирани у нас са на Делта варианта и този процент бързо ще расте, тъй като е високозаразен.

Доц. Кунчев коментира и решението за налагането на мерки спрямо идващите от Великобритания:

"Има хора, които продължават да мислят, че не трябва да се затвори достъпът за идващи от Великобритания, защото тя ни е поставила в зелена зона. Но в момента разликата в разпространението на вируса у нас и при тях е 108 пъти. Неразумно е да пускаме хора от там", посочи Ангел Кунчев.

Той каза още, че ако тръгне нова вълна, вероятно ще има по-голям интерес към ваксинациите, но това е най-лошият вариант за повишаване на имунизационния обхват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови