Доц. Киров: Антигенните тестове трябва да се въведат най-скоро

OFFNews 13 ноември 2020 в 13:12 1782 0

Крайно време е да се вземе решение и антигенните тестове да бъдат въведени като първа линия. Да се признае, че това е начинът да се докаже заболяването и това да е валидно за карантиниране и всичко свързано с лечението на инфекцията. Това каза по БНТ доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас.

Според него с бързите тестове броят на заразените рязко ще се увеличи, но това не бива да ни плаши.

"Когато ги обхванем бързо и се изолират, ще спрем разпространението, което ще доведе и до намаляване на натиска върху болниците", каза той.

Той постави въпроса и за прецизиране на процедурата по допълнителните изследвания за доказване на болестта като даде пример с рентгеновата снимка, която може да бъде направена много трудно при сегашните условия, а това е начинът да се установи пневмония при пациента.

По повод лекуването по телефона, той коментира:

"Ако ние спазваме стриктно заповедта, всички трябва да бъдат консултирани по телефона, но огромната част от нас ежедневно се срещаме с пациенти със симптоми. Натрупахме достатъчно опит и дали ще е по телефона или на живо в 99% можем да диагностицираме заболяването."

Шефът на общопрактикуващите лекари реагира остро и на апела на доц. Мангъров, личните лекари да започнат да си лекуват пациентите на живо:

"Нека всеки гледа своето поле на работа и да не се меси и да не коментира какво правят другите. Ако има някаква добра идея да я каже, но дотук не съм чул такава. Над 60 000 сигурно са вече активно болните, от които около 7 % са в болница. Това са 3-4 хиляди човека. Останалите 56 000 кой ги лекува? Доц. Мангъров да гледа отделението, което му повериха, където има 80 болни, от които той каза, че 2/3 са за изписване, т. е. 25 души. Ако той гледа 25 човека в продължение на 15 дни, нашите са среднодневно по 50 и стават все повече."

Според доц. Киров от т. нар. зелени коридори няма смисъл. Достатъчно е пациентите да носят маска и да спазват дистанция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови