Доц. Калпачки: Неправилно насоченият климатик може да причини лицева пареза

OFFNews 18 юни 2024 в 09:23 1925 0

Росен Калпачки

Снимка БГНЕС

доц. д-р Росен Калпачки

В горещите дни не са рядкост случаите на възникване на лицева пареза (фациалис) след експозиция на студено течение, нерядко от лошо насочен климатик, казва доц. д-р Росен Калпачки, началник на клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Света Анна".

По думите на специалиста при високи температури на въздуха и невъзможност за адекватно охлаждане има повишена заболеваемост и по-тежко протичане на някои неврологични заболявания - например мозъчен инсулт. Високите температури, прегряването или пък преохлаждането могат да активират развитие на инфекции от т.нар. „условно патогенни микроорганизми“, които да доведат до възпаление на мозъка (менингити и енцефалити) или до възникване и обостряне на автоимунни заболявания на нервната система.

Не на последно място, докато топлото и слънчево време обикновено води до оптимистично и приповдигнато настроение, необичайно високите горещини се асоциират с повишена раздразнителност, апатия и даже потиснато настроение и поведение, казва неврологът.

Изключително важно е в топлите дни да се приемат допълнително течности, т.е., да се изпиват повече бутилки или чаши от обичайното, което сме свикнали. Трябва да се има предвид, че в много топли дни почти половината от приетата течност може да се загуби при изпотяването. И, докато здравите бъбреци успяват да задържат всички полезни соли и чрез урината се отделя само непотребното, то при изпотяването се губят немалко ценни соли и минерали, особено необходими за правилното функциониране на нервната система. При повишено изпотяване е полезно да се приемат допълнително соли и минерали. Подходящи са както естествени разтвори (айран, вода с разтворени в нея лимони или други плодове), така и т.нар. „изотонични напитки“. Не бива да се пренебрегват и достъпните комбинирани препарати от витамини и минерали в профилактични дози, препоръчва доц. Калпачки.

Той посочва, че нервната система е една от най-ранимите части на нашето тяло при престой на висока температура. Това се обуславя от една страна от директното въздействие на топлината, най-вече върху черепа, а от друга - от косвената увреда, която могат да допринесат обезводняването, загубата на соли и минерали и др. 

Предпазването на нервната система от неблагоприятното въздействие на високите температури изисква защита от прякото слънчево греене върху очите и главата. Отдавна носенето на качествени слънчеви очила не се приема само като красив аксесоар, а преди всичко като допълнително средство за предпазване на ретината на очите, която е изградена от нервни рецепторни клетки. Задължително е избягване на прегряването на главата от директните слънчеви лъчи като, ако не е възможно да се стои на закрито, то тогава трябва да се носи шапка, по-добре от проветрива естествена материя. Това е особено важно за пациентите с епилепсия, преживелите мозъчни инсулти, черепно-мозъчни травми, менингити и др., както и за децата. Директното охлаждане на затоплената глава като се намокри, например, също може да влезе в съображение в някои случаи, съветва д-р Калпачки.

Той напомня при прояви на прегряване - главоболие, гадене, повръщане, последвани от сънливост и отпуснатост - спешно да се потърси медицинска помощ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16