Доц. Божидар Финков стана "Лекар на България"

OFFNews 19 октомври 2015 в 13:53 4016 0

Доц. д-р Божидар Финков стана „Лекар на България“. То бе удостоен със званието на специална церемония в Рилския манастир от Министерството на здравеопазването, Съюзът на учените, Национален алианс „Живот за България“ и в-к „Български лекар“. 

Наградата е във връзка с „ ... дългогодишната му народополезна дейност като създател на българската инвазивна кардиология, висок морал и медицнска етика“.


Доц. д-р Божидар ФИНКОВ, д.м., е всепризнатият основател и класик на българската инвазивна кардиология и в тази област е и националният ни консултант. През 1988 г. извършва първата у нас кардиоинвазивна манипулация, като на болен с преден инфаркт поставя също първия в България стент и го спасява. По-късно извършва и първите у нас валвулопластики – коригиране на увредени сърдечни клапи чрез кардиоинвазивен способ, както и ангиопластика на артерия каротис, на бъбреците и периферните артерии. 
Доц. д-р Божидар Финков, д.м, е бил два мандата, Председател на Българското дружество по интервенционна кардиология, член е на Европейското дружество по кардиология. Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн при знаменития кардиоинвазист - професор Мартин Калтенбах, както и в САЩ, Швейцария, Холандия, Чехия. Автор е на над 150 научни публикации в наши и чужди издания. Министър на здравеопазването от 2001 до 2003 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови