До 30 април се удължава срокът на протоколите за скъпоструващо лечение

OFFNews 28 януари 2021 в 10:12 801 0

До 30 април се удължава срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на пациентите с хронични заболявания, съобщиха от НЗОК. Промяната е свързана с удължаването на извънредната епидемична обстановка.

До 30 април включително аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта според последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарства. Здравноосигурените пациенти трябва да посетят същата аптека, от която са получили лекарствата си последния път.

Срокът на валидност на протоколите, изтичащи по време на въведената извънредна епидемична обстановка, т.е., в периода от 16 ноември 2020 г. включително до 30 април включително, е удължен служебно за времето на извънредната епидемична обстановка. Валидност на протоколите, изтичащи по време на извънредната епидемична обстановка, се прекратява на 30 април и не се удължава след тази дата.

Издаването на нови протоколи, както и предписването и отпускането на лекарствени продукти по тях, се извършва по установения в Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности 2020 – 2022 г. ред и индивидуалните договори на търговците на дребно с лекарствени продукти (аптеките).

Личните лекари, специалистите от извънболничната помощ и аптеките, са информирани от районните здравноосигурителни каси за промяната, уточняват още от Касата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!