Директорът на болница ''Лозенец'': Сезирали сме ДАНС за злонамерени действия

OFFNews 02 февруари 2024 в 09:59 2577 0

Христо Стоянов

Снимка УМБАЛ "Лозенец"

д-р Христо Стоянов

"Съмняваме се в злонамерени действия върху системата, която осигурява записите на извършваните процедури и сме сезирали ДАНС и Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП)."

Това каза по БНТ директорът на болница "Лозенец" д-р Христо Стоянов в коментар по сигнала за източени над 300 000 лв. от Националната здравноосигурителна каса с фиктивни процедури.

Той допълни, че миналата година е имало сигнал, че не се качват записи от процедурите, които се извършват в системата. Сигналът е бил подаден от шеф на отделение и своевременно е бил упражнен контрол.

"Има доклади, всичко ще е налично, ще го предоставим, когато приключен проверките", обеща директорът на бившата Правителствена болница. Той каза още, че в момента в лечебното заведение текат проверки, вкл. и вътрешен одит от Министерството на здравеопазването.

До тях се стигна след сигнал от началника на Клиниката по кардиология доц. Христо Хазърбасанов, че от Отделението по съдова хирургия са отчетени инвазивни процедури на 58 пациенти, които не са били извършени. Става дума за клинична пътека на стойност около 4500 лв. По тази пътека с катетър се проследява стеснен кръвоносен съд.

Източила ли е болница ''Лозенец'' над 300 000 лв. от НЗОК?

От НЗОК потвърдиха, че при направена от тях проверка предложените доказателства за извършени процедури са били неубедителни, тъй като са липсвали записи или е имало такива от няколко секунди, които са задължително изискване за отчитане на пътеката. От болницата твърдят, че е имало технически проблем със записващата система, а от здравния фонд съобщиха, че са изпратили писма до Министерството на здравеопазването и ГДНП.

От НЗОК потвърдиха: Болница Лозенец трябва да върне над 340 000 лв.

Според д-р Христо Стоянов подобни проверки се извършват регулярно.

В становището на НЗОК се твърди, че всички пациенти са били на лечение и са им извършени процедури и, забележете, при изписването няма убедителни данни за това какъв е ефектът от процедурата, тук е спорът. Ние твърдим, че има убедителни данни. Освен това тези 58 души са интервюирани от проверяващите, говорено е с тях, всички са потвърдили, че са лекувани при нас и им е била извършена процедура, каза д-р Стоянов, според когото няма нормативен акт, в който изрично да е посочена продължителност на записа.

По повод предишни нарушения с източване на на Фонда с фиктивно лечение директорът на болницата беше категоричен, че подобни паралели не могат да се правят, защото при този случай всички пациенти са били приети в болница, извършени са им манипулации и са потвърдили това.

Обърнете внимание на това какво се е случило преди, нещата стоят по съвсем различен начин. Едни хора са били на профилактичен преглед, след което им се отчитат процедури, които се извършват в болница, а не в доболнична помощ, подчерта Стоянов.

Скандално известният бивш директор на ''Лозенец'' проговори, за да нападне колегите си

В коментар за финансовото състояние на болницата той обясни, че за 2023 г. през лечебното заведение са преминали над 12 000 пациенти, заетостта на леглата е била 70%. Болницата е с 4 млн. лв. просрочени задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика