Скандално известният бивш директор на ''Лозенец'' проговори, за да нападне колегите си

Кабинетът със сауната и джакузито бил лична инвестиция на проф. Любомир Спасов, защото имал нужда от релакс след 15-часови операции

OFFNews 31 януари 2024 в 11:30 5683 6

Любомир Спасов

Снимка Александра Маркарян

проф. Любомир Спасов

Това ръководство на болницата е извършило фалшификация и те са взели 300 000 лв. абсолютно без да имат право. Това ръководство трябва да бъде отстранено, защото наистина е източило Касата.

Това каза прочулият се с незаконни трансплантации, фалшиви хоспитализации и неправомерен избор за декан проф. Любомир Спасов, известен с нежеланието си да отговаря на журналистически въпроси.

След 23 години власт проф. Спасов вече не е директор на ''Лозенец''

Професорът се възползва от поканата за интервю, за да опровергае, по думите му, всички обвинения, които бяха отправени към него през годините и станаха причина за отстраняването му от поста директор на болница "Лозенец".

В коментар за информацията, че лечебното заведение, което допреди години управлява, е източило над 300 000 лв. с фалшиви кардиологични пътеки, той обяви, че не може да се прави паралел с нарушенията, които установи журналистическо разследване на Миролюба Бенатова по подобен казус.

"Няма никакъв паралел, защото са коренно различни случаи. Тук имаме неоспорими факти - един от колегите е бил свидетел на тези неосъществени, а отчетени дейности, за които е сигнализирал. Същото твърдят негови колеги. Направена са проверка от НЗОК и са установени пропуски в извършването на пътеката, които не могат да докажат, че са реализирани върху пациентите", каза Спасов и подчерта, че когато е бил директор е бил "атакуван от тогавашния служебен министър Стойчо Кацаров".

По думите му след като е бил освободен от "Лозенец", са били "изгонени всички квалитетни специалисти".

"В момента болницата не разполага с много голяма част от имената. Доц. Хазърбасанов е част от моя екип. Аз навремето го привлякох, изключителен специалист, както и колегите в Кардиологията. Това е последното островче в болницата, което не е разбито и разорано. Тук имаме свидетел-професионалист, който прави такива процедури, и казва, че те не са извършени", посочи Спасов.

По повод обвиненията в източване на здравния фонд при неговото управление той даде следните разяснения:

"През 2020 г. болницата стана търговско дружество. В момента, в който се регистрира като такова, ние трябваше да имаме разрешение за дейност, тъй като преди това бяхме държавна (Правителствена) болница. По това време беше ковид и цяла година болницата не получаваше разрешение за тази дейност, защото РЗИ беше заета. От януари до декември болницата отчиташе и болничната, и поликлиничната си дейност в един и същ масив. Ноември месец имаше пациенти, които минават на профилактични прегледи, и те са обработени, има лабораторни изследвания, за тях са направени разходи. През декември получихме разрешение за дейност като търговско дружество и от този момент нямахме право да отчитаме поликлинична дейност, но тя беше направена ноември месец. Оттам е станала грешката. Декември месец получаваме парите, на 4 януари аз получавам сигнал, че вече са отчетени тези пътеки и нямаме право да ги отчитаме. Направена е прокурорска преписка, където се казва, че веднага след установяване на пропуските изп. директор е пуснал изходящо писмо до Здравната каса, с което е възстановил сумата", каза професорът и уточни, че е направил това два дни преди да бъде извършена проверката.

Чудовищни разкрития в болница Лозенец: Млади източноевропейци дарявали незаконно бъбреци на 'чичовци' от Япония и Израел

При незаконните трансплантации всичко е законно

Професорът отрече да има нещо нередно и при трансплантациите от жив донор, за които се твърдеше, че млади хора от Украйна и Молдова са станали донори на бъбрек на "чичо си и леля си" от Япония и Израел. 

"Трансплантациите са напълно законни, защото болницата има лиценз за извършване на трансплантации, аз самият съм лицензиран трансплантолог. Това са пациенти от Беларус, Украйна, Молдова и Израел. Те идват с апостил, който доказва това родство, минават две граници, идват в България, отиват при нотариус, показват документа, че са роднини, декларират го, след което идват в болница "Лозенец". Аз за всички пациенти съм пускал писма до компетентните служби на вътрешното министерство да кажа, че има такива пациенти, които ще бъдат трансплантирани, и затова са представили тези документи. Втора нотариална заверка от мой юрист съм изискал, в която е казано, че по документи те отговарят на всички изисквания. Ако има измама, тя е още на границата, измамени са българските служби, защото тези хора идват със своите паспорти, измамена е и болница "Лозенец", тъй като те са представили неопровержими доказателства затова, че са родственици. Аз не мога да кажа дали Вие и аз не сме братовчеди", обясни Любомир Спасов.

Тайният кабинет не бил таен, той бил зона за релакс на директора след 10-15 часа операции на ден

По думите на бившия директор на болницата луксозният кабинет, който беше показан преди година в медиите, е негов от 2010 г. Лъжа било, че е таен, защото бил разположен така, че всеки ден се минавало покрай него. Освен това не бил 500, а 115 квадрата, с още 20 кв. зона за релакс. Луксозното обзавеждане било негова собствена инвестиция, но не помни конкретни суми.

"Аз съм правил операции по 10-15 часа на ден, дълго не съм напускал болницата. Това е част от релакса, за да бъдеш готов за следващия пациент", обясни наличието на сауна и джакузи в работния мезонет Спасов. 

Пури, алкохол и записваща техника в тайния луксозен апартамент в болница Лозенец

Няма нищо нередно и в избора му за декан на Медицинския университет на СУ

"Има акт на съда, в който е отхвърлено всякакво обвинение, всичко е направено по правилата", обясни деканът.

По думите му и тези обвинения са инсинуация, той не бил несменяем декан повече от допустимото, тъй като след два поредни мандата имал прекъсване като зам.-ректор. Спасов каза още, че до него е имало сигнали за заплахи към студенти, че ако стане отново декан, болницата няма да бъде база на университета.

Лекари-преподаватели за избора на декан на Медицинския факултет към СУ: Натиск и груби нарушения

В края на интервюто професорът прогнозира, че в болницата ще продължи да има скандали, а решението на ситуацията е "едно-единствено"- "болница "Лозенец" и Факултетът по медицина да са едно цяло. Болницата трябва да отиде към Софийския университет, както е с Варненския, за да може здравеопазване и образование да бъдат заедно".

"Лозенец" винаги е била водеща болница, а в момента не прави абсолютно нищо иновативно", заключи бившият ѝ директор и загатна намерението си за завръщане начело на лечебното заведение:

"Хора, които нямат професионални качества, ги е страх от моето връщане в болницата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

31.01 2024 в 19:27

те клиенти да бяха пациентите, щяха избор да имат

изнудени донори, де с пари де с органи

2020

5

donyo

31.01 2024 в 19:13

Лекарите отдавна са търговци, пациентите- клиенти...

1000

4

kokoto

31.01 2024 в 14:46

НЗОК е създадена за да бъде точена държавата от управляващите, затуй и тиквата бягаше от безвъзмездния софтуер за касата щото лапането ще е видимо, ама и сега всичко се вижда но осъдени у нас е невъзможна мисия за който и да дойде на власт

3251

3

динозавър

31.01 2024 в 13:17

Този не присаждаше ли бъбреци но не взети от роднини, а продадени от бедни украинци. Някои умряха. Други си купиха джакузи с държавни пари.

14469

2

случайно прочетох

31.01 2024 в 12:49

Да си сложиш джакузи на работното място за релакс? :-))) А проститутка взел ли си е? Питие?
Защо не си почива у дома? Или болницата му е бащиния?

1005

1

ПР

31.01 2024 в 12:05

Наглостите в БГ са безконечни.
Едно от силно наедрялите пионерчета корупцинерчета в болничната помощ,громи корупцията!В същата болница с отявлен политически чадър и апартамент Х,оценен за стотици хиляди евро.Източените пътеки от НЗОК?!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика