Директор на болница: Лечението на фарингит от COVID-19 струва 1200 лв., а на пневмония - 766 лв.

От Белодробната болница в Благоевград настояват за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на пневмония

OFFNews 28 септември 2020 в 10:07 4834 0

Искаме да ни отговорят защо лечението на фарингит, предизвикан от коронавирусна инфекция, струва 1200 лв., а на ковид пневмония - 766, 70 лв., каза по БНТ управителят на Белодробната болница в Благоевград д-р Петър Георгиев.

В отделението за ковид на болницата до момента са лекувани около 30 души. Градът е от районите, в които инфекцията се разпространява активно в последните седмици. Притокът на болни в отделенията, които лекуват COVID-19, извади наяве несъответствия в заплащането на лечението по различните клинични пътеки, затова от лечебното заведение настояват да се увеличи клиничната пътека за пневмония.

"С последния анекс между НЗОК и Българския лекарски съюз, преподписан от Министерство на здравеопазването, се увеличиха всички клинични пътеки (КП) с 10% плюс 20 лв. Клинична пътека 104, която е за лечение на инфекциозни заболявания, беше увеличена двойно заради COVID-19. Нямам нищо против, действително си заслужава, но болните с ковид инфекция, се лекуват във вътрешните и белодробните отделения. Няма какво да си кривим душата - ако болен с ковид е показан за болнично лечение, той е с пневмония в 99% от случаите", обясни д-р Георгиев.

Той каза още, че внимателно е проучил 104 КП и се е оказало, че за да влезеш по тази пътека трябва да имаш поне 3 дни висока температура или силно изразен диаричен синдром. Пациентите, които изкарват ковид инфекцията леко, имат леко изразен диаричен синдром, болки в гърлото (фарингит) и не влизат в болница заради това. В болница се влиза заради пневмония, причинена от COVID-19, умира се от пневмония, причинена от COVID-19, каза специалистът.

"Озадачи ме фактът, че пневмонично болните, които се лекуват по 39 КП във вътрешните и белодробните отделения, не са оценени като другите по 104 пътека – причинителят е един, заболяването е едно – на едните 1200 лв. на другите 766 лв., коментира управителят.

От самото начало ние входираме за НЗОК първо инфекция с ковид и после пневмония, което значи, че Касата много лесно може да вземе тези болни и да им плати колкото трябва, каза д-р Георгиев и допълни:

"Обръщам се към "Светата Троица" (БЛС, НЗОК, МЗ) с въпрос: защо решиха, че ковид пневмонията е 766 лв и 70 ст., а фарингитът е 1200 лв.?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews