Диетичните газирани напитки са вредни, твърдят от СЗО

OFFNews 04 септември 2019 в 16:20 1882 0

Снимка Pixabay

Диетичните газирани напитки са вредни, твърдят експертите на СЗО, цитирани от MedikForum. Заключението е следствие от мащабно проучване с участието на 450 хиляди възрастни от 10 страни.

Установено било, че ежедневната консумация на почти всички видове безалкохолни напитки повишава риска от преждевременна смърт. Особено застрашени се оказват хората, които консумират напитки с изкуствени подсладители.

Тези безалкохолни традиционно се смятат за диетични, защото не съдържат калории. Експертите от Международната агенция по изследвания в областта на рака към СЗО в Лион твърдят, че изборът на чиста питейна вода е далеч по-мъдър.

Според представители на агенцията увеличаването на данъците за производителите на този вид напитки, би довело до редуциране продажбите им, което от своя страна ще има добър ефект върху здравния статус на населението. Експертите припомнят, че диетичните напитки са точно толкова разпространени, колкото и безалкохолните с натурална захар.

Наблюдението е продължило 16 години, авторите му са взели предвид всички възможни фактори, които влияят на риска от преждевременна смърт. Все пак експертите подчертават, че изследването е било с цел наблюдение и причинно-следствените връзки все още не са доказани.

Не е категорично изяснено защо изкуствените подсладители имат негативно въздействие върху здравето. Напълно възможно е след консумацията им организмът да се чувства излъган и да се нуждае от порция истински калории, които си набавя във вид на нездравословни храни. Това води до постоянен ръст на нивото на кръвната захар, което създава условия за поява на метаболитен синдром.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови