Десетки сигнали за припаднали от жегите в столицата

OFFNews 12 юли 2023 в 15:42 1002 0

фонтани

Снимка БГНЕС

Лятна жега

Рекордните жеги крият опасност за хората с различни заболявания. Спешните медици в София получават около 30 сигнала на ден заради екстремните горещини. Особено рискови са децата, възрастните хора и хронично болните. Само до обяд днес сигналите вече са 18.

„По спешност веднага се тръгва, проверяват се жизнените показатели, кръвно, кръвна захар. В повечето случаи хората вече са в съзнание, но трябва да се имат предвид предпазните средства – да ползват шапки, по-светли дрехи, сенчести места, да носят бутилка вода, да избягват големите жеги“, казва Кристина Манчева от Спешна помощ – София пред bTV.

Кардиолог: В горещо време пада кръвното, пийте чаша вода на всеки час

Тя съветва родителите да водят децата си в паркове със сянка от дървета, да носят течности, както и шапки и да избягват часовете между 10 и 16 ч. Сред най-рисковите също са хората със сърдечни заболявания и с бъбречна недостатъчност.

Как да си осигурим безопасно лято - съвети от спешното отделение

Във вчерашния ден медиците са констатирали смъртта на двама души, като се смята, че причината са високите температури.

Към момента около 15 спешни екипи отговарят за София, което е крайно недостатъчно. Медиците настояват за повече екипи, както и за увеличаване на възнагражденията им и въвеждане на промени, с които болниците да не могат да връщат спешни пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки