Дъщерите на починала пациентка заради доплащане ще съдят Здравната каса

OFFNews 11 май 2018 в 08:18 7176 2

Дъщерите на пациентка, починала докато чака одобрение от НЗОК за медицинско изделие за аортна стеноза завеждат дело срещу Здравната каса за изнасяне на невярна информация по случая. Това обяви Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб”.

За новия случай с възрастната жена от София се разбра вчера. Тя трябвало да доплати 10 000 лева за поставянето на клапата.

От Здравната каса в свое становище обясниха, че изборът да се чака за операция е на дъщерята на починалата жена.

Ето и цялото обяснение по случая на пациентските организации: 

Във връзка със смъртта на г-жа Теохарова, загинала докато чака одобрение от НЗОК за медицинско изделие за аортна стеноза, съм упълномощена от дъщерите ѝ да ви съобщя, че завеждат дело срещу НЗОК за изнасяне на невярна информация в медиите от пресцентъра на НЗОК.

Дъщерите са подписали нужните документи за искане за въпросното медицинско изделие за транскатетърно протезиране в края на януари и по никакъв начин не са се отказвали от искането си за тази медицинска дейност и това медицинско изделие.

Дъщерите през тези над 3 месеца, в които все още нямат отговор от НЗОК за одобрение, са се свързвали постоянно с лекуващия лекар и са чакали отговор.

Никой от НЗОК не се е свързал с тях все още.

Дъщерите завеждат делото в памет на майка си, г-жа Теохарова, която последните дни, преди да загине постоянно е питала кога ще влиза в болница да ѝ направят нужната интервенция, а те не са смеели да ѝ кажат, че приемът ѝ в болницата се бави поради проблеми с получаването на одобрение на необходимото за интервенцията медицинско изделие. И докато дъщерите ѝ чакат одобрение от НЗОК, майка им не успява да го дочака.

В тази връзка очакваме оповестяването на официален документ от НЗОК, кой да доказва твърдението в прессъобщението, че дъщерите са се отказали от медицинското изделие.

Пациентите са в невъзможност да доплащат променените цени на медицински изделия от 1.04.2018 г., а болниците са във финансова невъзможност и риск от фалит, ако те поемат разликите.

Министерство на здравеопазването и НЗОК ни вкараха в омагьосан кръг, както нас пациентите, така и болниците.

Нашите пациенти задават отново въпроса към институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, че г-жа Жени Начева е подправила документите на Комисията на НЗОК с цените на някои медицински изделия, и е внесла в Надзорния съвет незаконно подправени цени, тъй като това създава високо напрежение сред пациентите?

Настояваме, ако не е вярно, институциите да излязат с опровержение.

Очакваме официални отговори.

С уважение: Пенка Георгиева
Пациентски организации „Заедно с теб”
Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”
Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”
Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12196

2

Insaf

11.05 2018 в 11:21

Това да не са 100 лв бре!?? Когато работиш за средната в България заплата и с нея едва успяваш да си платиш сметките и най -необходимите неща, как си представяш че ще събереш 10 000 лв?! Ама че олигофрения - сития на гладния не вярва, хората са го казали.