Д-р Николай Брънзалов: Разполагаме с ''шведска маса'' от ваксини, но населението не откликва

OFFNews 18 август 2021 в 09:27 2150 0

Разполагаме с "шведска маса" от ваксини. Къпем се във ваксини, но населението не откликва. Няма държавна кампания в полза на имунизациите. Това каза по БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) и общопрактуващ лекар.

Според него населението се влияе от Фейсбук и от хора, които пускат вредни слухове. Той каза още, че здравното министерство разчита лекарите да убеждават хората да се ваксинират в директен контакт, но уточни, че това не е достатъчно.

За мерките - "който е изготвил плана - да го следва"

"Изготвен е план, който трябва да бъде следван. Който го е изготвил трябва да го прилага", каза по повод нуждата от нови ограничителни мерки зам.-председателят на БЛС. Според него по-леките мерки масово не се спазват и населението живее все едно няма пандемия. Д-р Брънзалов изрази съмнение, че при по-тежки рестрикции поведението ще бъде същото.

Домашно лечение на ковид

По повод обявеното вчера намерение общопрактикуващите лекари да поемат пациентите, които не се нуждаят от болнично лечение, лекарят коментира, че решението да се осигуряват безплатни лекарства е добро, но би трябвало да се прилага и за други заболявания. В отговор на твърдението, че МЗ е изготвило протокол за лечение на коронавирус в домашна среда, Брънзалов каза, че за точен протокол при това заболяване не може да се говори. Той отбеляза и че във въпросния протокол е посочен антибиотик с определено търговско наименование, което е в разрез с добрата медицинска практика.

"Не бих казал, че някой лобира за лекарството, но нещата са факт", подчерта специалистът.

"Хилядата лева отдавна не са хиляда"

Д-р Брънзалов коментира и решението лични лекари, които отказват да лекуват ковид пациенти, да не получават бонус от 1000 лв.

"Тези пари, за работа във вредна среда, отдавна не са 1000, а 250 лв. точно по настояване на зам.-министър Димитър Петров. От 1 юли не се дават 1000 лв. Подобни изявления само нагнетяват напрежение сред колегите на прага на новата вълна. Знаем колко са регистрираните заболели от коронавирус, знаем колко са минали през болница, а всички останали кой ги лекува, на всички ли беше отказана помощ? Това са хиляди случаи, но че се прокарват различни политики и това е удобно на някого е друг въпрос."

По повод наближаващата нова учебна година лекарят беше категоричен, че мястото на децата е в училище и обучението трябва да е присъствено. Д-р Брънзалов прогнозира, че новата вълна на COVID-19 няма да е толкова сериозна и продължителна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!