Кацаров: При нова вълна на пандемията плановите операции не трябва да спират

OFFNews 17 август 2021 в 15:06 1019 0

Моето категорично становище е да не се спират плановите операции при нова вълна на коронавирусната инфекция. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на срещата си с ръководствата на асоциациите на болниците.

На срещата бяха обсъдени мерките, които трябва да се предприемат при нова вълна на COVID-19 в страната. 

Директорите на лечебни заведения получиха информация за наличностите на медикаменти, използвани при лечението на пациенти със SARS-CoV-2 и за предприетите действия за осигуряване на допълнителни количества лекарствени продукти.

На срещата бяха уточнени техническите подробности и проблеми, които биха възникнали по време на новата вълна от COVID-19, като оперативна самостоятелност в преобразуването на леглата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, създаването на софтуер за наличните свободни легла, обезпеченост с медикаменти и консумативи.

Кацаров посочи, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19, както и че Министерството на здравеопазването предлага пакет за диагностика и лечение на пациенти с коронавирус в амбулаторни условия.

За да бъде облекчена работата на лечебните заведения и към тях да се насочват само пациенти, които трябва да бъдат лекувани в болнични условия, центровете за спешна медицинска помощ ще получат критерии, на база на които да преценяват дали пациентът има нужда от хоспитализация или може да се лекува в извънболничната помощ.

По-късно на брифинг пред здравното министерство зам.-министър д-р Димитър Петров съобщи, че предстои да бъдат обявени и нови процедури за доставка на ремдесивир, както и за някои стратегически медикаменти, които обичайно остават дефицитни – това са нискомолекулни хепарини, дексаметазон и няколко вида антибиотици.

„Идеята е да се създадат запаси в шест болници, от които да се разпределят в останалите, като запасите ще са в рамките на шестмесечното потребление. Тези медикаменти ще бъдат добавени и в позитивния лекарствен списък, за да може да се изписват безплатно на пациенти с COVID. Разчитаме, че това ще засили интереса на лекарите да извършват тази дейност, а от друга страна – поемайки всички тези изследвания, ще мотивира по-леко болните да се лекуват вкъщи“, каза д-р Петров.

Той подчерта, че заплащането им е включено в актуализацията на бюджета. В нея са включени допълнителните средства за ремдесивир, както и за моноклонални антитела, които се очакват октомври-ноември месец.

"С наличния бюджет е обезпечен ремесивирът в рамките на договора от октомври миналата година, но той няма да стигне и трябва да поръчаме допълнително количество. Това ще стане с едно допълнително постановление на МС, което ще бъде прието утре, извън актуализацията. Около 15 000 флакона. Те ще стигнат поне до края на септември“, допълни той.

По думите му има известен проблем с нискомолекулни хепарини, който е хроничен и от МЗ се надяват да привлекат  нови доставчици, които да доставят освен за министерството и за свободния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови