Д-р Недялко Калъчев: Единният портал за COVID-19 не върши работа

Не може да се управлява здравна криза, без здравна информация, коментира специалистът

OFFNews 31 август 2020 в 10:55 2917 0

Eдинният информационен портал за COVID-19 не върши своята работа както трябва. Той е плод на първоначален ентусиазъм и последващо западане на инициативата. Това каза по БНР д-р Недялко Калъчев, директор на една от големите лаборатории, сертифицирани да правят изследвания за коронавирус у нас. 

Според него това е поредното нещо, направено с велик ентусиазъм първите две седмици. "И сега порталът, освен че е малко тежък за работа, няма особен смисъл", коментира Калъчев.

Всяка лаборатория произвежда информация от изследвания биологичен материал, оттам нататък обаче тази информация не се използва адекватно, смята той.

"Проблемът не е в PCR тестовете, а в това, че не можете да управлявате здравна криза без здравна информация", уточни специалистът. 

По думите му сега се оказва, че ако сте изписани от болница с два отрицателни теста, сте освободени от карантина, но ако сте амбулаторен пациент с един първоначален положителен PCR, последван от два отрицателни теста, не ви освобождават от карантина. "Това са някакви административни недомислици", коментира д-р Калъчев.

Той изрази надежда, че това ще е последната седмица с "ужасен наплив", защото лабораториите трудно издържат на натовареността през летния сезон.

Д-р Калъчев обърна внимание и на друг проблем:

"По-малко от 8% от тестовете са с направление. Огромното количество проби са на хора, които са контактни или на пътуващи. Има и група пациенти, които представляват колективи и които в офиса, фирмата, цеха, магазина се явяват контактни на човек с положителна проба, уточни лабораторният директор.

"Има тежка драматургия да се назначават по Здравна каса тези изследвания. Нашата Каса не обича да плаща за диагностика", изтъкна той.

Политиката „на 20-годишно изтребление“ на всякакви хора, които искат да работят нещо в областта на медицината, не може да се компенсира за 6 месеца, обобщи д-р Калъчев в коментар за капацитета на здравните заведения да посрещнат предизвикателствата наесен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови