Д-р Миндов: Ваксинираните през тази година рядко се разболяват от COVID-19

Хората с хронични заболявания боледуват по-тежко, независимо дали са ваксинирани или не, казва председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София

OFFNews 17 август 2022 в 14:32 1513 0

д-р Георги Миндов

Снимка Скрийншот

д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари

„Практиката ми показва, че ваксинираните през тази година, рядко се разболяват от COVID-19. Предимно боледуват хора, които са с две дози от миналата година, т.е. е минала повече от година от последната доза. Хората с хронични заболявания карат по-тежко инфекцията, независимо дали са ваксинирани или не."

Това каза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов по Bulgaria ON AIR.

По думите му и в момента има някакъв интерес към ваксините, но той е едва 10-12% от първоначалния.  

Според него решението за намаляването на карантината е закъсняло. 

Натовари се излишно НОИ и хората да седят вкъщи - един от мотивите да не се изследват и да избягват контакт със здравните власти беше големият срок на карантината. Новият щам протича по-леко, макар че при определена група все още циркулират старите щамове. Редно е епидемиологът, който назначава карантината, да определи карантината, защото старите щамове протичат повече от 10 дни, дори 14, но масовият нов вариант – няколко дни, дори без температура, и хората стоят 10 дни под домашен арест, подчерта той.

Според него новият вариант е силно отслабен, а починалите от COVID вероятно са били заразени с по-старите варианти. „Новият щам не прави такива тежки поражения“, категоричен беше д-р Миндов.

„В последния пик показахме по-ниска заболеваемост от Гърция, макар че те имат над 70% обхват, а ние имаме 30%", каза още той. 

Според д-р Миндов маските в здравните заведения не трябва да бъдат премахвани, тъй като не се знае сред чакащите кой с каква болест е и е препоръчително за пациентите да пазят себе си и околните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови