Ангелов: Няма да има промяна в мерките, защото няма натиск върху болниците

Най-добрата ваксина е тази, която е налична в момента, посочи здравният министър

Янка Петкова 17 февруари 2021 в 17:57 1768 0

Снимка Архив/БТА

Не се предвижда промяна в първоначалния план за отпускане на противоепидемичните мерки, защото въпреки увеличената заболяемост няма натиск върху лечебните заведения. Това съобщи на брифинг при посещението си във Враца министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Областта е в критичната зона със заболяемост 216 на 100 000 души население, по данни от миналата седмица. Ангелов обаче уточни, че показателите се следят непрекъснато и ако има проблем болниците да поемат притока от пациенти, здравните власти "ще дръпнат каишката" със затваряне на последно отворените сектори.

Темпът на ваксинациите не е добър

По повод ваксинационната кампания министърът коментира, че темпът на имунизациите не е добър. 

"Натъкваме се на неприятен факт - не идват всички заявени по списък лица и се налага спешно да се търсят резерви, за да не се изхвърлят дози ваксини. Това е особено голям проблем в почивните дни. Националният ваксинационен щаб предлага да бъде стартирана и четвъртата фаза, за да могат хора, които искат да се ваксинират, да имат тази възможност. 

Ангелов каза още, че за него е неразбираемо защо някои лични лекари препоръчват на пациентите си да не бързат да се ваксинират. По думите му науката е казала ясно, че ваксините са безопасни и само висок процент ваксинирани може да ни осигури връщането към нормалния начин на живот.

"Недоверието при нас е много голямо – недоверие в институциите, в здравните власти, това е нещо, за което ще продължим да работим", допълни той.

Министърът увери, че всички количества пристигнали ваксини веднага се разпределят към областните центрове. Той призна, че в момента няма голям избор, но предстои темпът на доставките ще се увеличи.

"Най-добрата ваксина е тази, която е налична в момента", коментира здравният министър по повод възможността за избор на ваксина и допълни - "Ще можем да избираме, но няма да е точно сега."

„Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки хладилник по 3, 4, 5 вида ваксини, които са регистрирани, и тогава ще
можем да избираме – това ще се случи, но няма да е сега. Да стоим и да чакаме да се случи нещо, което мислим, че е правилно, за мен не е най-добрата практика“.

Костадин Ангелов увери, че до края на деня ще бъде обобщена информацията, която са поискали личните лекари за отделните ваксини и ще им бъде предоставена, за да могат да запознаят пациентите си и да им помогнат да направят избор.

Всеки ще може да се ваксинира там, където иска

До края на февруари - началото на март ще бъде готова електронната система, в която гражданите ще могат да се запишат за ваксинация, каза министърът. Ще може да се избере ваксинационен център и да се определи дата и час за имунизация, допълни той. Това ще даде възможност, ако се наложи пътуване или почивка в периода на поставяне на втората доза, да се направи на място, а не където е била поставена първата.

Желаещите да се ваксинират могат да се запишат в РЗИ, в системата или при личния лекар. Здравнонеосигурените ще имат същите възможности, тъй като ваксината е безплатна, а поставянето ѝ ще бъде заплатено на лекаря, независимо дали пациентът е с платени здравни осигуровки, уточни Ангелов.

Той коментира и разследването на трагичния инцидент, при който дете загина от токов удар:

"Ако има каквато и да е нередност, в която да е въвлечено лечебно заведение, ще бъда абсолютно безкомпромисен."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!