Д-р Маджаров: Не можем да се лишим от щаб, пандемията не си е отишла

OFFNews 16 април 2021 в 09:28 1180 0

Обстановката по отношение на пандемията в Европа и в нашата страна не предполага, да се лишим от такъв орган, който наблюдава, анализира и предлага решения, защото категорично няма данни за това, че вирусът си е тръгнал и се връщаме към нормалния си начин на живот. Това заяви по БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Според него трябва максимално бързо да бъде запълнен този вакуум с друга структура, която да управлява здравната криза и да взема решения.

"Брифингите не са основното нещо, с което се занимава съставът на Националния оперативен щаб (НОЩ). Всъщност се върши много работа зад тях и тази работа трябва да се поеме от някой", заяви Маджаров.

Според него най-вероятно Министерството на здравеопазването в оставка ще се се нагърби с тази задача, но по думите му тя би била непосилна за едно ведомство.

"Правят се математически модели, наблюдава се на терен ситуацията в болниците. Мисля си, че ако временно здравното министерство се заеме с това, трябва да е за кратко и отново да има оперативна структура", коментира председателят на БЛС.

Неговата оценка за работата на НОЩ е "по-скоро положителна":

"Този оперативен щаб трябваше да се справя с обстановка, в която не сме работили. Грешките започнаха от начина, по който беше сформиран, но като цяло оценката е по-скоро положителна, не се допусна хаос", каза д-р Маджаров.

По думите му здравната криза не бива да се неглижира, защото тя все още съществува, трябва да се гледа отговорно, защото става дума за човешки живот.

Нищо от това, което наблюдаваме, не може да ни накара да си мислим, че пандемията си отива, ние се нуждаем от щаб. Може да не е в такъв състав, да не е така структуриран, но кризата трябва да се управлява", подчерта отново той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!