Д-р Джафер: Закъснява се с информационната кампания за ваксинирането

Властта първо отрича да има проблем с овладяването на епидемията, след това тържествено обявява, че той е решен, казва зам.-председателят на НС

OFFNews 03 декември 2020 в 12:07 1187 0

Важен въпрос е дали не се закъснява с информационната кампания за ваксините срещу COVID-19, защото има огромен скептицизъм сред населението и това не е новина. Време е да се запознаем с досиетата на тези ваксини, на какъв принцип са изградени, какъв имунитет се очаква да създадат, какви са страничните им ефекти. Важен въпрос е и какво се прави с преболедувалите, очерта проблемите пред предстоящото ваксиниране срещу COVID-19 д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на НС и депутат от ДПС.

По думите ѝ в момента ние се намираме в конкурентна среда, в която фармацевтичните фирми се надпреварват по отношение на време, а ефикасността и безопасността на ваксините са много важни. Според нея има компромиси в това отношение, вложени са милиарди и надпреварата вече е за имидж и ниша.

"Хладилниците, за съхранение на тези ваксини са само 4, което ще създаде огромни проблеми в логистиката", каза д-р Джафер и подчерта, че хората трябва да направят информиран избор с коя ваксина да се имунизират, защото така ще се разсеят конспиративните теории.

По думите ѝ решенията на управляващите трябва да са работещи, а посланията към населението - ясни.

Според д-р Джафер гласуването на проекторешение за участието на България в предварителни споразумения за покупка на ваксини срещу COVID-19 от НС е опит да се прехвърли отговорността на управляващите, презастраховане и неяснота.

"По-важно е друго – дали България е готова да реагира, когато има регистрация на ваксините, логистично да се справи. Притеснително е непрекъснатото обявяване на все по-нови щабове, координационни центрове, планове стратегии, мерки, част от които са закъснели, други са безсмислени, а трети - само за публиката", каза д-р Джафер.

Тя коментира и поведението на управляващите в ситуация на пандемия:

"Има един много характерен подход – първо се отрича, че има проблем и след това тържествено се обявява, че той е решен. Пресният пример е от вчерашния ден – първо беше отречено, че има недостиг на нискомолекулярен хепарин, после тържествено обявиха, че е направено всичко възможно да доставят 300 000 дози. Отричаше се, че въобще има необходимост от пандемичен план, защото такъв има от 2013 година, и сега се обяви нов план", каза още д-р Нигяр Джафер

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови