COVID мерките в Софийска област се удължават до 18 февруари

OFFNews 02 февруари 2022 в 20:12 4537 0

Временните противоепидемични мерки за София-област се удължават до 18 февруари, реши Областният оперативен щаб. 

Учениците ще учат в електронна среда на ротационен принцип. От 7 до 11 февруари в дистанционно ще учат учениците от V, VI, VIII, IX и XI клас. От 14 до 18 февруари онлайн ще бъдат VII, X и XII клас.

Към 1 февруари Софийска област продължава да е лилавата зона, а заболеваемостта е над 2 000 на 100 000 души за 14-дневна база. 

76% от интензивните легла в областта са заети, а заетите легла за неусложнени случаи са 65%. Броят на ваксинираните лица в Софийска област на 1 февруари. 

Ето и какви са мерките, които ще важат до 18 февруари:

  • Преустановяват се груповите посещенията в центрове – езикови и образователни, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни такива, школи за танцово и музикално изкуство, клубове и други предоставящи организирани групови услуги за деца и ученици.
  • Преустановява се провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.
  • Преустановява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито като музикални и други фестивали, събори, панаири, празници, фолклорни инициатива, фермерски пазари и базари и др.
  • Въвеждат се ограничения до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейностите със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения и се въвежда работно време до 22:00 часа.
  • Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, отчетно-изборни събрания и др.
  • Допуска се провеждане на културни, сценични и други мероприятия, циркови представления, прожекции на филми при използване на до 50% от капацитет/работна площ/брой лица, заемане само на седящи места през едно, осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5 метра между посетителите, носене на защитна маска на лице.
  • Провеждане на спортни състезания с професионален характер на закрито и на открито се допуска при използване на до 50% от капацитета за публика (брой лица), заемане само на седящи места през едно, осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5 метра между посетителите.
  • Преустановят се посещенията в пенсионерски клубове.
  • Търговските центрове, магазини и общинските пазари да работят при условие, че е организирана и се спазва еднопосочност на движението на xopaта и е създадена организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв.м. и задължително носене на маска. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!