COVID-19 отново настъпва в Европа, въвеждат нови ограничителни мерки в много страни

OFFNews 10 октомври 2020 в 18:46 4964 0

Испания продължава е да най-засегнатата от коронавируса страна в Европа. След нея са Франция и Великобритания. И в трите страни влязоха или предстоят да влязат нови ограничителни мерки.

Чехия, Португалия и Нидерландия съобщиха за рекордни нива на новозаразени за един ден. От днес в сила са някои забрани в Полша и Германия, съобщава БНТ.

Европа вече премина границата от 100 000 новозаразени за ден. От Световната здравна организация отправиха призив.

Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации към СЗО: "Тъжно е, че в много страни в Европа има бързо покачване на случаите, правителствата трябва да действат решително в опит да спрат предаването на вируса. И е много, много трудно когато заразата стигне определено ниво да не се въведат ограничения".

От днес маските в Полша са задължителни с изключение на паркове и плажове. Полицията може да глобява нарушителите със 110 евро. За хората над 60 години са определени два часа сутрин за пазаруване.

В Чехия отчетоха рекордни нива на зараза за четвърти пореден ден.Страната показва най-бързо разпространение на заразата в Европа на 100 000 души, дори по-бързо от Испания.

Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия: "Положението е следното: или ще спазваме мерките, или ще предприемем още ограничителни стъпки и не изключваме пълна карантина".

Властите в Берлин затвориха барове и ресторанти от 23 часа до 6 сутринта заради тревожното нарастване на новозаразените. Забранено е да се продава алкохол между 22 и 6 часа и това важи за всички магазини.

Събиранията на хора навън през нощта се ограничава до петима души, през деня до 50. Ограниченията са по-сериозни за събранията на закрито -разрешено е до 10 души вместо досегашните 25.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови