Бургаски лекари спасиха рамото на 43-годишен мъж с рядка операция

Подобна интервенция се извършва за първи път в Югоизточна България

OFFNews 04 юли 2022 в 11:36 653 0

операция на раменна става

Снимка УМБАЛ Бургас

Рентгенова снимка на пациента с поставения имплант.

Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха рамото на 43-годишен мъж от Пазарджик с трудна и рядка операция, съобщиха от лечебното заведение. Преди да дойде в Бургас, мъжът се е консултирал с лекари от София и Пловдив.

Пациентът страда от рядко заболяване на кръвта – хронична миелоидна левкeмия. Поддържащото лечение на заболяването има странични ефекти – отразява се върху кръвоснабдяването. Кръвта не достига до хрущялите на ставите, не успява да ги снабдява добре с хранителни вещества, причинява некроза и втвърдяване на хрущяла. Мъжът усеща болки и ограничение в движенията.

„Усетих го внезапно – не мога да отворя вратата на колата, не мога да прегърна жена си, която седи на съседния стол, просто ръката ми не стига дотам“, описва той. Търсенето на решение продължава около седем месеца, докато негов роднина не му препоръчва д-р Стоян Христов и ортопедията в УМБАЛ Бургас.

Операцията е рядка, в страната годишно се правят не повече от 2-3, просто защото рядко се случва нещо подобно при млади пациенти. При операцията се използва т.нар. ресърфейсинг имплант, който възстановява ставата. Такъв е подходът при млади хора, защото стремежът при тях е да се запази по-голямата част от костта, а не да се сменя цялата става, обясни д-р Стоян Христов, дм, началник на отделението по ортопедия.

Случаят ще бъде описан и представен за научна публикация. В Югоизточна България подобна имплантация досега не се е правила. Операцията не е продължителна, но изисква опит и умения, както и специален инструментариум, който е пристигнал от чужбина.

Ортопедично отделение на УМБАЛ Бургас вече е утвърден център по хирургия на рамо. То е на трето място в страната по брой извършени операции със съвременната ривърс раменна ендопротеза, като първите две места заемат две софийски болници. Прилаганото модерно ендопротезиране на рамото позволява ранно постигане на желания функционален резултат и удовлетвореност на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови