Боряна Маринкова: Инсулините се задържат от производителя

OFFNews 27 февруари 2024 в 12:33 872 0

Боряна Маринкова

Снимка Архив

Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

Анализът ни показва, че от над 64 000 опаковки от трите проблемни инсулина се оказва, че близо 62 000 от тях се намират в склада на производителя. Това каза пред журналисти Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ), съобщи БТА.

Тя твърди, че 3044 са опаковките, разпределени в четирите големи търговеца на едно с лекарства. И обясни, че данните са на база предоставена от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) информация от края на миналата седмица за наличността при търговците не едро и в складовите на производителя, на притежателя за разрешение за употреба. Организацията е изпратила запитване до ИАЛ през Закона за достъп до обществена информация.

По думите на Маринкова данните сочат, че количества не се задържат при търговци на едро. Паралелният износ няма нищо общо с проблемите на пациентите, които имат нужда от инсулинова терапия, коментира още тя.

Забраната за износ на инсулини бе удължена до 29 февруари 2024 г. По-рано днес от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че днес в 14:00 ч. ще се състои пресконференция по темата с инсулиновите лекарства. Участие в нея ще вземат министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, зам.-министърът проф. Илко Гетов и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови