Болниците в Гърция останаха без лекари

Страната регистрира първите случаи на новия колумбийски вариант Мю, срещу който според СЗО ваксините не защитават

OFFNews 03 септември 2021 в 10:20 9388 0

Снимка Getty Images

Болници в Гърция остават без лекари, след като вчера правителството отстрани от работа около 10 000 медици, които отказаха да се имунизират, съобщи БНР.

За да се покрият местата на отстранените специалисти, започва преструктуриране на болници и прехвърляне на медици в други здравни заведения.

Протестните демонстрации в Гърция срещу задължителното ваксиниране на медицинските работници продължават вече втора седмица.

Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис заяви, че с промяна в закона ще бъде дадена възможност на онези от отстранените неваксинирани медици, които си поставят първата доза от ваксините срещу COVID-19, да се върнат на работа при условие, че ще завършат ваксинацията си, предаде АНА-МПА.

В изявлението си Плеврис заяви: "Задължителността на ваксинацията на персонала на националната здравна система беше приета, за да допринесе за опазването на общественото здраве. Огромното мнозинство от медиците не само са се ваксинирали, но и полагат усилия за ваксинирането на гражданите. Законът се прилага за малкото неваксинирани, които поставят в риск живота на хората, които се обръщат към системата на здравеопазването. Прилагането му става с минимално възможните проблеми. И в това прилагане няма да има изключения. Който не се ваксинира ще остане отстранен от работа, колкото е необходимо."

Министърът обаче допълни: "Доколкото обаче нямаме желание да наказваме никого, с поправката, която предлагаме, даваме възможност на тези медицински служители, които се ваксинират оттук нататък с първата доза, да бъде отменено отстраняването им и да се завърнат незабавно на работното си място при условие, че завършат ваксинацията си".

Същевременно в страната бяха потвърдени шест случая на новия щам на COVID-19 - колумбийския Мю, съобщава интернет изданието на вестник "Катимерини".

Здравните власти са установили наличие на мутиралия вариант на коронавируса в проби, взети на международното летище "Елефтериос Венизелос" в Атина, както и в област Атика и в северните райони на полуостров Пелопонес.

От Световната здравна организация предполагат, че вариантът Мю, регистриран за първи път в Колумбия през януари, не се влияе от наличните към момента ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!