Безплатно приложение ще ни известява за фалшиви изследвания и прегледи

OFFNews 05 юли 2021 в 16:08 1304 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Безплатно мобилно приложение ще известява за променена информация в пацентското досие на гражданите. Това каза в националния пресклуб на БТА проф. Петко Салчев, управител на НЗОК. Приложението е създадено от "Информационно обслужване" АД, стойността му е 25 хил. лв. и ще бъде активно от утре, допълни проф. Салчев.

Всеки, който разполага с приложението, ще получава съобщение, ако има извършена промяна в досието му, както и дали личният му лекар е с прекратен договор с НЗОК. Ако е нанесена промяна в пациентското досие, тя може да се види на сайта на НЗОК, припомни проф. Салчев.

По думите му целта на приложението е всеки да знае дали и кога е било извършено дадено изследване, получил ли е направление за определени дейности, хоспитализации, получена дентална помощ и др. По този начин ще се увеличи контролът, обясни той. Предвижда се чрез приложението гражданите да имат възможност и да дават обратна връзка към НЗОК дали дадена дейност е била извършена.

Приложението ще е достъпно с уникален код за достъп, с ПИК на НАП или с електронен достъп, обясни Валентин Мундров от "Информационно обслужване". По думите му целта е личните данни да са максимално защитени.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров препоръча да се намери начин за по-лесен достъп до приложението. При мними хоспитализации и изследвания, за които НЗОК плаща, се губят милиони левове, допълни той.

Неизвършените, но заплатени дейности са измама, каза още министър Кацаров. По думите му НЗОК не може да се справи с този проблем, ако не получи помощ от потребителите.

Ръководствата на съсловните организации изразиха подкрепата си за приложението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!