Безплатни изследвания за близки на пациенти с автоимунни ревматични заболявания

УМБАЛ "Св. Иван Рилски" разширява обхвата на тестовете за наличие на тези болести

OFFNews 15 януари 2020 в 12:30 3077 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ разширява обхвата на безплатните тестове за антинуклеарни антитела (АНА), които са един от първите предвестници на много автоимунни ревматични заболявания, съобщават от лечебното заведение.

Досега безплатните изследвания бяха насочени към здрави или с неуточнена симптоматика майки, сестри и дъщери на пациенти със системен лупус еритематозус, прогресивна системна склероза и първичен синдром на Сьогрен. Те вече ще обхващат и представители на мъжкия пол (синове, бащи, братя) на пациенти с изброените заболявания.

Лабораторията по клинична имунология използва имунофлуоресцентен тест за откриване и количествено определяне на антинуклеарни антитела. За разлика от останалите методи, при които резултатите се получават под формата на цифра, при този тест крайният резултат е образ.

Различните образи са групирани в 29 типа. Тъй като ANA не са специфични само при определено заболяване, на базата на тези образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги ревматолози, гастроентеролози, невролози къде да съсредоточат търсенето си и съответно какво автоантитяло може да се очаква при дадения пациент. Това ще бъде и знак за тези хора, които все още са здрави, да вземат адекватни профилактични мерки, които включват:

- да не използват контрацептиви под формата на таблетки, защото съдържат естрогени, които стимулират автоимунния отговор;

- да се откажат от пушенето, което е свързано с автоимунните заболявания;

- да повишат двигателната си активност;

- да ограничат приема на имуностимуланти. Много хора смятат, че това ги предпазва от болести. Истината е, че тези препарати имат своето място при имунодефицитни състояния, те предпазват частично от инфекции, но за хора с автоимунна предиспозиция са абсолютно противопоказани;

- да се самонаблюдават за кожни, ставни прояви или нетипични температурни състояния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови