Ексклузивно Извънредно: 264 бойци са изведени от Азовстал (обновена)

Белгийски лекари отказват да обслужват неваксинирани пациенти

Лекарският съюз в страната смята, че подобно поведение е на ръба на правилата за упражняване на професията

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2021 в 13:00 1745 0

Снимка Pixabay

Лекари в Белгия отказват да обслужват неваксинирани срещу COVID-19 пациенти, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

В един от цитираните случаи жена е била отпратена от кабинета на семеен лекар, веднага след като той проверил по данните от личната й карта, че не присъства в списъците на имунизираните. Пациентката не била прегледана и не получила напътствия за лечение.

Според белгийския лекарски съюз, ако по случая бъде подадена жалба, ще трябва да последва решение на съсловната организация. Лекарският съюз е на мнение, че подобно поведение е на ръба на правилата за упражняване на професията.

Белгийските власти заседават днес, за да преценят дали да не въведат задължение да се ваксинират всички, участващи в доставката на социални услуги. Предвижда се в петък властите да обсъдят разширяване на приложението на удостоверенията за ваксинираните, изследваните и преболедувалите.

Медиите отбелязват, че засега няма нагласа да се следва сляпо примера на Франция, където удостоверението ще служи за достъп до кина и ресторанти. Белгия предвижда да се изисква представяне на удостоверение за присъстващите на предстоящо състезание от Формула 1 и на голямо музикално събитие.

Засега не се очаква изискването да бъде въведено за зрителите в киносалоните или за посетителите на изложби.

По последни данни в страната вече 81 на сто от пълнолетните са получили по една доза ваксина, а 54 на сто са изцяло имунизирани. Епидемията от COVID-19 в Белгия отне живота на над 25 200 души, като в последните две седмици средно на ден се отчитат по двама починали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови