Българите са най-недоверчиви към ваксините сред страните в ЕС

OFFNews 24 октомври 2018 в 12:52 2152 1

Българите са най-недоверчиви към използването на ваксини в Европейския съюз. Това сочи най-новото проучване за отношението към ваксините и ваксинирането в ЕС, разпространено от Европейската комисия.

Данните сочат, че едва 66,3% от българите смятат, че ваксините са безопасни. Следват Латвия и Франция, където съответно 68,2% и 69,9% смятат ваксините за безопасни. 

Данните показват обаче, че категорична убеденост в това, че ваксините са безопасни, са изразили 27,6% от българите. Други 38,7% са посочили, че по-скоро са склонни да се съгласят с подобно твърдение, а общо 13% не го приемат. 14% пък нямат мнение по въпроса или не са отговорили. 

Българите са сред последните в ЕС и по това дали смятат, че е важно за децата да се ваксинират. България (78,4%), Полша (75,9%) и Словакия (85,5%) са на последните места по този критерий. 

Страната ни е сред последните и сред тези, които намират ваксините за ефективни. На последно място по този критерий е Латвия, където 70,9% от хората смятат ваксините за ефективни, следвана от България (72,7%) и Полша (74,9%).

Най-голямо доверие във ваксините имат в Португалия, където 95,1% смятат ваксините за безопасни, 96,6% - за ефективни, а 98% от португалците смятат, че ваксинирането е важно за децата. 

С отделно допитване авторите на доклада са се опитали да разберат дали има връзка между отношението на личните лекари в дадена страна към ваксините и отношението на населението към тях. Това допитване е направено само в 10 от 28-те страни членки, като България не е в тази група, но според авторите на доклада такава връзка има. В страните, в които лекарите имат по-високо доверие към ваксините, населението обикновено има и по-положително отношение към тях.

В две от държавите се забелязва силен скептицизъм по отношение на ваксините и сред лекарите. 36% от личните лекари в Чехия и 25% от личните лекари в Словакия не смятат, че ваксината срещу морбили, паротит и рубеола е безопасна, а 29% от джипитата в Чехия и 19% от лекарите в Словакия не вярват, че е важна за здравето. Освен това мнозинството от личните лекари в тези две държави посочват, че не биха препоръчали поставяне на грипна ваксина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews