Антивирусна група във Великобритания ще търси лекарства срещу COVID-19

Местни учени смятат, че ще има нова вълна на пандемията през есента

Янка Петкова 21 април 2021 в 08:52 1187 0

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще бъде създадена специална работна група за борба срещу COVID-19, чиято задача е да намери поне две лекарства до есента, които да противодействат на вируса и да ускоряват възстановяването от него, съобщи БНР.

Хората с по-леки симптоми биха могли да вземат таблетка у дома, за да се предотврати заболяването и да не се стига до лечение в болница, предвиждат плановете на правителството, обявени на пресконференция от Борис Джонсън. Премиерът отбеляза, че повечето от учените на Острова смятат, че ще има нова вълна на пандемията по-късно през годината.

Джонсън предложи проучванията за антивирусни продукти да бъдат част от мерките за справяне с тази очаквана вълна, които включват още допълнително ваксиниране през есента и продължаване на програмата за масово тестване. Премиерът обаче каза, че отварянето на икономиката ще продължи по план, въпреки предупрежденията за нов пик.

"Не виждам нищо от данните, което би ме накарало да се замисля да се отклоня от пътната карта", изтъкна той.

Правителството се надява новата антивирусна група да повтори успеха на програмата за масовото ваксиниране, която постави Великобритания в челото на най-успешните страни в света при имунизацията срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови