Ангелов за COVID-смъртността у нас: Ако правехме повече тестове, нямаше да сме първи

Преговаряме доставките на 1,5 млн. дози ваксини от Pfizer да бъдат изтеглени от четвъртото тримесечие във второто, съобщи здравният министър

Янка Петкова 23 март 2021 в 16:31 7281 0

Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове. У нас тестовете са значително по-малко, ако бяха пропорционални на тестовете на други държави, с които се сравняваме, нямаше да бъдем на това място по смъртност. Така министърът на здравеопазването коментира изнесените по-рано данни от института "Джонс Хопкинс", според които страната е втора в света и първа в Европа по смъртност на заразените с COVID-19.

"Разбира се, имаме увеличаване на починалите от коронавирус в момента в страната, но аз съм доволен, че при тези данни, които имаме – хоспитализираните са повече от втората криза, в реанимациите са повече от втората криза - системата издържа", каза той.

Министър Ангелов даде брифинг по време на посещението си в Ямболската многопрофилна болница.

572 на 100 000 е заболеваемостта в областта. По думите му от 138 легла за средно тежки и тежки случаи са заети 132, а от 9 реанимационни - 8. Той съобщи още, че сред пациентите има родилка и новородено с COVID-19. Още две бременни са приети в болницата с инфекцията, а две деца са изпратени за лечение в Стара Загора.

Министърът съобщи още, че заболелите медици са по-малко от заразените във втората вълна, тъй като има ваксинирани. 

По повод доставките на ваксини Костадин Ангелов съобщи, че днес приключва последната експертна среща за разпределение на допълнителните дози.

"От тези допълнителни 10 млн., които са поръчани, имаме готовност да получим 1 млн. Допълнителните количества от Пфайзер са 1,5 млн. и ще се опитаме доставките от 4-то тримесечие да изместим във второто. Все още преговаряме", обясни здравният министър.

Ако страната ни получи по-големи количества, отново ще бъдат отворени зелените коридори. Реалистично е до началото на април да има половин милион имунизирани срещу COVID-19, каза Костадин Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови