Ангел Кунчев: Обявяването на пандемията от COVID-19 за приключила ще е грешка

Бежанците от Украйна няма да променят коренно ситуацията у нас, смята главният държавен здравен инспектор

OFFNews 02 април 2022 в 20:28 2178 0

Снимка БТА

Заболеваемостта от COVID-19 е ниска и тенденцията е добра. Всички се надяваме това да е краят на пандемията. Но не е, със сигурност, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв.

Той бе категоричен, че обявяването на пандемията за приключена ще е голяма грешка.

"Ще направим глупост, ако се държим така, че да върнем заболеваемостта на високи нива, пак да напълним болниците и да сме принудени да върнем до това да въвеждаме нови мерки", посочи той с уточнението, че жертвите на пандемията у нас дотук са над 36 500 души.

По думите му към момента в България и цяла Източна Европа ситуацията е добра. Но това, което се случва в Западна Европа, е обезпокоително.

"Аз, като главен държавен здравен инспектор, и министерството внесохме като проект на решение удължаването на тази обстановка до 15 май", напомни Кунчев и допълни, че отказът от удължаване не е фатален.

Според Ангел Кунчев ниският процент ваксинирани у нас може да стане причина за една по-тежка ситуация през есента. 

За вируса, който циркулира в момента, доцентът обясни, че той не е за подценяване – с висока температура, рязко начало, държи по 2-3 дни. Не вярва обаче да се стигне до висока вълна на епидемията. В момента най-много болни има в големите градове.

Главният държавен здравен инспектор не смята, че ситуацията с бежанците ще създаде сериозни рискове за общественото здраве в България.

"Миналата година са дошли 200 000 – 300 000 туристи от Украйна. Това, че сега идват като бежанци, не променя коренно ситуацията", увери Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!