Ананиев: Заплатите на лекарите и сестрите са договорени

Легла в болниците има, въпрос на организация е да се осигурят, твърди бившият здравен министър

OFFNews 03 ноември 2020 в 09:23 1890 0

Снимка Архив

Министерството е провело разговори с Български лекарски съюз и заплатите в здравеопазването са фиксирани -  900-950 лв. за медицински сестри и 1150 за лекари. Това каза по Нова телевизия бившият здравен и настоящ финансов министър Кирил Ананиев.

По думите му заплатите са сравнителни ниски в България и много по-ниски в сравнение със Западна Европа, но механизмът на финансиране у нас не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците.

Той коментира и актуалната медицинска обстановка у нас:

„Още с обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, за да се подготвим за есенно-зимния сезон, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности", каза Ананиев.

"Имаме инфекциозни отделения, които са специализирани в тази област, след като регионалните здравни инспекции направят анализ и видят, че се запълват местата в тези отделения, естествено има областен щаб, който разглежда ситуацията и взема решение в кои от болниците да се отворят други отделения", добави той и подчерта, че всеки директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде "осъдителна".

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемът на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години.

Според Кирил Ананиев големият приоритет на правителството за следващата година е здравеопазването. За първи път то ще има над 6 млрд. ресурс. 

"Ако бюджетът е предизборен нямаше да продължим реформите, които сме заложили. Ние правим фискалните баланси така, че след пандемията отново да се върнем в целевите нива на дефицит, които сме преследвали предходните години", добави той.

Относно критиките към бюджета, той заяви, че критикуващите не са имали време да прочетат направените актуализации.

„Бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха всичките си налични средства в борбата с епидемията. В такъв период, в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи, е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика“, каза Ананиев.

Той добави, че не е бил съгласен да се отпускат надбавки за всяко дете, без значение от доходите на родителите. „Тези 390 млн. лева могат да отидат при други цели, но такова беше решението на правителството“, каза Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови