Ако се чувствате зле след консумация на незначително количество алкохол, е твърде възможно да имате алергия, заради непоносимост към вещества, съдържащи се в някои напитки.
Най-алергизиращи са виното и бирата, твърдят специалистите, цитирани от Medik Info.
Червеното вино съдържа хистамин, който човешкият организъм произвежда като вещество-посредник. Ако възникне проблем с разграждането на хистамина, се появяват симптоми, които могат да бъдат сбъркани с махмурлук.
Хората толерират определено количество продукти, съдържащи хистамин, но когато лимитът е надвишен, се появяват признаци на алергия - главоболие, лошо храносмилане, хрема, болки в гърлото и др., казват медиците.
"Това не е класическа алергия, а по-скоро непоносимост" - обяснява д-р Томас Фук от Медицинския център към университета в Гьотинген и вицепрезидент на Асоциацията на немските алерголози - затова лекарите говорят за псевдоалергия".
При някои хора има нарушение във функциите на специфичен ензим (DAO), който разгражда хистамина. Все пак изход има. Вече са разработени производства на вино без хистамин или с незначително съдържание, което се понася по-добре от алергичните.
Някои хора реагират на сулфитите, под формата на антиоксиданти в бялото и червеното вино. Друго вещество, което може да причини алергии, е хмелът в бирата. Алкохолът може да влоши хранителната алергия - ако сте алергични към ядки, ще реагирате след консумация на алкохол", казва проф. Фук.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Име на профил
Петков за преговорите: Толкова ли е трудно за ГЕРБ да се откаже от Пеевски?
Арматурист
Петков за преговорите: Толкова ли е трудно за ГЕРБ да се откаже от Пеевски?
случайно прочетох
Самотата като гориво: разказ от Здравка Евтимова
Октим
Румъния гласува за президент. Един от фаворитите за поста е националист с руски опорки