Акция ''Млади кръводарители'' във ВМА

OFFNews 08 януари 2024 в 14:21 785 0

акция

Снимка ВМА

Кръводарителска акция

Ученици, навършили 18 години, ще подкрепят инициативата на Военномедицинска болница (ВМА) „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!”. Това съобщиха от лечебното заведение.

Акцията „Млади кръводарители“ ще бъде на 9 и 10 януари 2024 г., от 9:00 до 12:00 ч. в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Идеята за "Млади кръводарители" е на Божана-Габриела Василева, ученичка в 11-и клас на 17 СУ „Дамян Груев”. Момичето споделя със съученици и учители в нейното училище и намира положителен отзвук.

Желаещите да дарят кръв трябва да попълнят формуляр, публикуван на сайта на ВМА.

Болницата периодично организира кампании с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. Едно даряване на кръв може да спаси живота на до трима души.

Кой не може да дарява кръв

Не могат да бъдат кръводарители хора с хронични, злокачествени и инфекциозни, включително тропически заболявания, както и хора, чието сексуално поведение ги поставя под висока опасност от придобиване на тежки инфекциозни болести.

Кръводаряване не се допуска и от лица, които имат анамнестични данни за интравенозно или интрамускулно приемане на наркотици, включително стероиди или хормони за бодибилдинг; лица, приемащи определени медикаменти и др.

Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Лица, претърпели хирургически интервенции, включително ендоскопски, както и такива с татуировка или бодипиърсинг, както и безсимптомни посетители на ендемични зони трябва да отложат кръводаряването с шест месеца, посочват от ВМА.

Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря представлява опасност за здравето на дарителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика