Адв. Петрова: Притеснителна е липсата на персонал в родилните отделения

OFFNews 26 май 2023 в 10:32 1045 0

Мария Петрова

Снимка Фейсбук/Адвокат д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право

Мария Петрова

Раждането и акушеро-гинекологичната дейност сами по себе си са рискови. Това, което е по-притеснително, е липсата на адекватна грижа, на достатъчно персонал. Това не е прецедент, вместо да търсим конкретиката в казуса, трябва да погледнем голямата картина.

Това заяви по bTV адвокатът по медицинско право Мария Петрова в коментар по случая с починалата родилка в Русе.

Няма достатъчно сестри, акушерки, вече и достатъчно лекари и този недостиг е осезаем в държавните, областните и общинските болници, заради години лошо управление за сметка на частния сектор, посочи тя.

Няма правила. От години говорим, че трябва да има стандарт по здравни грижи, по акушерски грижи. Но ако го има този стандарт, той ще изисква да кажем, че на едно отделение от 20 жени няма как да има дежурни една или две акушерки и тогава ще лъсне още повече дефицита на системата. И става така, че не въвеждаме нормативно правила, които да контролират, за да не покажем колко недостатъци има здравеопазването, каза Мария Петрова.

Тя посочи, че се налага "патологична тенденция – лекар на разположение" – той си е вкъщи най-често и при необходимост бива викан. Другата порочна практика е да има лекар на разположение за цяла болница, който доста често не е специалист в определена област.

Един лекар отговаря за всички пациенти и това е масова практика в провинцията. Една акушерка се грижи за 20 жени. Колкото и добросъвестна да е, няма как да си свърши работата. Огромният проблем е лошото управление. В последните 15-20 години имахме немалко министри, които бяха акушер гинеколози, но винаги се акцентираше върху финансовия проблем, защо да правим повече секцио, защо да раждаме естествено. Всъщност високият процент на секциото се дължи на това, че то е планово и можем да си позволим достатъчно персонал, каза адвокатката.

По думите ѝ, в случаи като този в Русе, законът предвижда най-малко дежурната акушерка да бъде дисциплинарно да бъде наказана. Ако се окаже, че неоказаната грижа е причина за смъртта на родилката, тогава вече може да се говори за наказателно производство и ако се докаже, да понесе отговорност от 1 до 6 години.

Според адв. Петрова това е малко вероятно.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?