80% от преболедувалите COVID-19 имат повишено кръвно и ускорен пулс дълго време

OFFNews 07 ноември 2022 в 14:00 914 0

изследване

Снимка Pixabay

Резултатите от изследването "Живот след COVID-19" бяха представени на XVII Национален конгрес по кардиология 2022

При 80% oт преболедувалите COVID-19 дълго време след инфекцията се наблюдават повишаване на кръвното налягане и ускорен пулс, установи наблюдение на плевенски кардиолози.

Налице са и остатъчни симптоми като лесна умора, задух, сърцебиене, болка в гърдите, сочи техен анализ от най-мащабната кампания у нас, насочена към пациентите с т. нар. дълъг COVID-19 - "Живот след COVID-19", на Българския кардиологичен институт. Автори на проучванията са медици от болница „Сърце и Мозък” в Плевен, съобщиха за БТА от лечебното заведение.

Резултатите са представени пред XVII Национален конгрес по кардиология 2022 от екипа на Клиниката по кардиология на болницата в Плевен. 

Анализът на специалистите показва, че оплакванията са толкова силни, че при половината от случаите се налага да се осъществят допълнителни кръвни изследвания, рентгенография, Холтер електрокардиограма и ехография на сърцето.

Ритъмните нарушения са най-често срещаните промени в електрокардиограмите. Засегнати са различни органи и системи, което довежда до нарушаване в концентрацията и паметта, главоболие, световъртеж, безсъние, косопад и др.

Това налага и допълнителни консултации с различни специалисти и промяна в лечението. Поради налични симптоми и промени в изследванията при един от всеки десет преживели COVID-19 се налага повторен прием в лечебно заведение, посочват специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!