66% е ефективността на РНК ваксините при Делта варианта

OFFNews 25 август 2021 в 09:11 1971 0

Ефективността на ваксините срещу COVID-19 на американските компании "Пфайзер" (Pfizer) и "Модерна" (Moderna) е намаляла от 91 на 66 процента, откакто Делта вариантът е станал доминиращ в Съединените щати. Това става ясно от данни, публикувани от Агенцията по контрол на храните и лекарствата (FDA), предаде Франс прес.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че според голямо изследване, обхванало хиляди служители на болници и други медицински заведения в шест щата, двете ваксини са имали 91 процента ефективност от декември до април.

Когато вариантът Делта обаче станал доминиращ (тоест делът му от случаите надхвърлил 50 процента), ефективността спаднала до 66 процента.

Авторите на изследването правят уговорката, че причината за това може да е не само разпространението на варианта Делта, но и отслабването с времето на защитата от ваксините. Те не дават отделни данни за ефективността на препаратите на Пфайзер и Модерна.

Няколко други изследвания също отчетоха по-ниска ефективност на ваксините срещу варианта Делта, макар да дадоха различни числа, отбелязва АФП.

От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подчертаха, че все пак ваксините осигуряват висока степен на защита срещу тежко протичане на инфекцията и необходимост от хоспитализация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови