65% от интензивните легла в столицата са заети

Над 85 000 са ваксинираните в София, най-много са възрастните над 65 години

OFFNews 08 март 2021 в 08:57 830 0

Снимка Архив

„На територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно. През последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично. Засега в болниците все още има свободни легла. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи”. Това заяви директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев по Нова телевизия.

Той обясни, че ситуацията се следи денонощно и има готовност за разкриване на още легла за лечение на коронавирус.

Пенчев посочи, че има готовност и за въвеждане на допълнителни мерки при необходимост.

Колко са ваксинираните в София

От началото на ваксинацията в София са пристигнали 105 000 ваксини, от които са раздадени 95 000. Ваксинираните лица са над 85 000, най-големите обхванати групи са възрастни над 65 г., лекари, учители и участващите във функциониране на основни структурни звена, обясни Данчо Пенчев.

По думите му вторите дози на ваксинираните с Pfizer и Moderna в столицата са подсигурени. Всички, които са получени от AstraZeneca досега са сложени като първа игла, но поради големия срок за поставянето на втора, от СРЗИ смятат, че фирмата ще компенсира доставките и ще достигне регламента, който е договорен за получаване, така че да има достатъчно и за втора игла.

Пенчев беше категоричен, че спазването на мерките е начинът, по който може да предпазим и себе си, и близките си.

Шефът на РЗИ даде пример със случай от петък следобед. „В самолет, идващ от Хамбург, човек се качва положителен и му става зле по време на полета. Три часа е в контакт със стотина пасажери и екипаж. Тези хора, които кацнаха на летището в София, трябваше да бъдат карантинирани. Това отнема страшно много време и ресурс. 100 здрави човека заради безотговорното отношение на един ", уточни медикът.

Запитан дали е възможно да се затворят отново ресторантите, той заяви: „Да, при определени условия. За момента няма конкретни прагове, при които това да се направи”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови