Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

6-годишни от Севлиево се обучиха да спасяват близките си при инсулт

600 деца участваха в програмата "Бързи герои 112", в която се научиха да разпознават симптомите на инсулта и да действат при спешност

OFFNews 31 март 2022 в 15:29 869 0

600 деца на възраст от 6 до 9 години от Севлиево бяха обучени в оказване на първа помощ при инсулт на възрастен близък. Общината е първата в България, която завърши здравната програма за реакция при инсулт "Бързи герои 112" във всички детски градини и общински училища.

Децата на възраст от 6 до 9 г. бяха обучени как да разпознават симптомите на инсулт и да действат в случай на спешност. Програмата разчита на детския ентусиазъм за учене и споделяне на животоспасяващи знания вътре в семейството.

Доказано е, че когато децата учат за здравословен начин на живот, те успешно прехвърлят знанията си и могат да повлияят на начина на живот на своите близки. Едно дете може да сподели знание и да обучи 6 възрастни (майка, татко и 4-ма баби и дядовци). Ето защо, децата, които преминаха програмата след това получиха "мисия" да научат и своите близки.

До момента реално обучени са над 3600 души (всички родители, баби и дядовци), плюс семейните приятели, учители и съседи. В рамките на програмата бяха раздадени 600 комплекта и помагала, с които може да бъде образовано цялото семейство.

Бързата реакция и медицинската намеса до третия час елиминират последиците от инсулта при 90 % от пациентите. 1 от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си, сочи проучване на Световната организация по инсулт. В европейската статистика България е на първо място като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на близки хора.

Неотдавнашно проучване, публикувано в списание BMC Emergency Medicine, показва, че само 23% от пациентите са разбрали, че са получили инсулт. Интересно е, че 6 от 10 души (63%) се обаждат на близък или приятел, за да поискат съвет какво да правят, а само 3-ма от всеки 10 души (32%) се обаждат веднага на линейка.

Програмата "Бързи герои 112" е създадена от Световната организация по инсулт и се реализира с подкрепата на инициатива Аngels и фондация “Сърце до сърце за България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!