500 млн. ръст на разходите в здравеопазването обеща Кирил Ананиев

OFFNews 22 октомври 2019 в 16:05 1057 0

Снимка МЗ

„Бюджетът за 2020 г. ще бъде разгледан следващата седмица в Министерски съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв. Това заяви здравният министър при откриването на реновираното диализно отделение и новия компютърен томограф в МБАЛ "Добрич", за които министерството е отпуснало близо 600 хиляди лева.

Само ръстът на средствата, предвидени за Националната здравноосигурителна каса е около 395 млн. лв. Ръст има и в бюджета на министерството, чрез който ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година", допълни здравният министър. 

По думите на Ананиев реновираното отделение по хемодиализа в Добрич също е резултат от отпуснатите от държавата 5 млн. лв., с които са обновени диализните структури в страната.

Закупуването на 7-те хемодиализни апарата на стойност 130 хил. лв. за болницата в Добрич е стъпка в посока подобряване качеството на живот на пациентите, страдащи от бъбречна недостатъчност.

Отделението в момента обслужва постоянно 57 пациенти от 20 населени места в Добричка област, като през него преминават и пациенти на други диализни структури, стана ясно още от думите на Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки