500 души от Северозападна България с умни устройства за следене на здравословното им състояние

OFFNews 12 ноември 2019 в 15:15 1086 0

Снимка Pixabay

500 души от Северозападна България ще получат умни устройства, които ще следят здравословното им състояние. Те ще са по норвежки модел за дистанционна грижа, който БЧК ще прилага в седем общини, съобщи БНР.

От опита на Норвежката асоциация на местните и регионални власти ще се възползват възрастните хора от Враца, Оряхово, Криводол, Бяла Слатина, Монтана, Видин и Белоградчик, както и в прилежащите села. Общият брой на хората обхванати от проекта е 750, а на близо 500 ще бъдат раздадени устройства, с които при нужда да се свързват със специалист.

Устройствата дават възможност за дистанционно напомняне кога да се вземат лекарствата. Във фокус групата са хора на възраст 50+, които живеят сами и имат нужда от денонощни грижи. С този проект телемедицината у нас вече е факт, макар и да тестов период от 4 години. 

Хората, които използват технологията в Норвегия споделят, че вече спят спокойно, защото има кой дистанционно да се грижи за приема на лекарства, за жизнените им показатели. Устройствата ще следят кръвното налягане, дишането, пулса и няма да се заплащат. Освен това ще разполагат с паник бутон, който може да се активира при влошаване на състоянието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови