29 пациенти с увредени бъбреци и сърдечен проблем откри кампания

OFFNews 22 октомври 2019 в 14:26 1835 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

29 пациенти с кардиоренален синдром бяха открити по време на кампанията "Сърце&Бъбрек. Направи връзка", организирана в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", съобщават от болницата. Кардиореналният синдром представлява състояние, при което сърцето и бъбреците влизат в порочен кръг на взаимни увреди с рязко влошаване на прогнозата.

92-ма пациенти са се възползвали от безплатните нефрологични и кардиологични прегледи в рамките на информационната кампания, чиято цел беше да се повиши информираността за т.нар. кардиоренален синдром (КРС), който е една от най-честите причини за фатални усложнения при болни с бъбречни или сърдечни заболявания. Организатор на инициативата е Клиниката по нефрология в лечебното заведение.

Между сърцето и бъбреците съществува специална обвързаност, стана ясно по време на кампанията. При здрави хора това помага да се поддържа хармонията в организма, но при заболяване на единия орган може да се предаде вредно влияние и на другия. 

Общо 44 човека са се консултирали с нефролог по време на кампанията. 29 от тях са с кардиоренален синдром (увреждане на бъбреците в комбинация със сърдечен проблем). 7 пациенти са диагностицирани бъбречни заболявания и са били насочени за проследяване и последваща терапия в Клиниката. При двама се налага бъбречна биопсия. При 4 пациенти прегледът е показал проблеми с простатата и са насочени за консултация с невролог. Двама ще бъдат консултирани от ендокринолог или ревматолог. 

48 души са преминали през кабинета по кардиология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по време на кампанията. По-голяма част от тях са били с артериална хипертония, а трима са се оказали с исхемична болест на сърцето, която е във връзка с нефрологично заболяване. Всички са консултирани и насочени за допълнителни изследвания.

"Резултатите от кампанията доказаха, че кардиореналният синдром е често усложнение при пациенти с бъбречни или сърдечни оплаквания. Важно е той да се вземе под внимание, за да има ефект от лечението", обобщава доц. Кондурджиев, началник на Клиниката по нефрология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови