20% от учителите в столицата желаят да се ваксинират срещу COVID-19

Започнаха имунизациите сред училищния персонал, до момента са ваксинирани 162 души

OFFNews 02 февруари 2021 в 09:43 1445 0

Заявилите желание за имунизация са над 20 процента от общия брой учители в София. Ваксинацията започна още вчера. 162 души от педагогическия и непедагогическия персонал са ваксинирани срещу COVID-19, над 5000 са се записали за имунизация.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред сградата на Столичната Районна здравна инспекция, където се поставят ваксините. 

"Надявам се, че този процент ще нараства с напредването на ваксинирането", подчерта Фандъкова и допълни: "Работи се в координация с РЗИ, Управлението по образованието и нашите екипи от Столична община. Целта ни е да осигурим възможност за ваксинация на всички учители и помощен персонал, на всички, които желаят да се ваксинират”.

По думите ѝ общо в 15 болници и медицински центрове в София има кабинети за ваксиниране, а при необходимост Столична община има готовност да разкрие ваксинационни пунктове в ДКЦ.

Първият ваксиниран учител днес беше Надя Ангелова от 105-о училище в столицата:

"Има колебание сред колегите, но това е единственото спасение от тази агония. Много от тях не желаят да се ваксинират, защото в социалните мрежи се разпространяват конспиративни теории", коментира ниската имунизационна активност учителката.

"До момента в София град са получени 5 хил. дози ваксини от Pfizer, а от Moderna - 4800. Към момента се раздават последните количества, които да обхванат фаза две. В София се довършва и фаза едно. За момента сериозни случаи на реакции от ваксина няма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!