2,5 млн. са наличните ваксини срещу коронавирус у нас

Разполагаме с количества за поставяне на трета доза, съобщи директорът на ИАЛ Богдан Кирилов

OFFNews 26 август 2021 в 11:02 786 0

Снимка Архив/БТА

България има близо 5,5 млн. доставени дози ваксини от четирите разрешени за употреба. Наличните са около 2,5 млн. Това заяви по БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Той отчете, че доставките и получените количества са повече за РНК-ваксините.

"Близо 2,3 млн са поставените дози до момента. Най-много са от ваксината на Пфайзер/ Бионтех - към 1 млн. 355 хил. Това са 60% от общия брой направени имунизации. Около 470 хил. са поставените дози от ваксината на "Астра Зенека", около 270 хил. от ваксината на "Модерна" и 125 хил. от ваксината на "Джонсън и Джонсън".

Има около 3000 българи, които са предпочели за втора доза да им бъде поставена РНК-ваксина, след поставяне на първа доза от векторната, каза още директорът на ИАЛ.

Страната ни е дарила 172 500 дози ваксини на Бутан и 50 000 на Босна и Херцеговина. Предстои да бъдат дарени и 51 000 дози на Република Северна Македония.

Реализирана е и първата препродажба - 100 000 дози от ваксината на "Модерна" са продадени на Норвегия. Продадени са на същата цена, на която са закупени.

"Тази процедура се съгласува с ЕК и с компанията производител", уточни Богдан Кирилов.

Той съобщи, че се очаква становището на ЕМА и на Европейския център по контрол и превенция на заболяванията за поставянето на трета доза ваксина срещу COVID-19. По думите на Кирилов страната ни разполага с количества за поставяне на бустерната доза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!