18% спад на сърдечните операции през 2020 г. заради пандемията

Частни болници са сред лидерите с най-много извършени инвазивни процедури

OFFNews 26 февруари 2021 в 11:50 855 0

Пандемията е затруднила достъпа до лечение със сърдечносъдови проблеми, които могат да доведат до инфаркт. С близо една пета е намаляла дейността на лечебните заведения в тази област, показват данните на НЗОК за изминалата година, които „Индекс на болниците" анализира.

С 18.14% е намаляла дейността на 58-те лечебни заведения, които работят в областта на инвазивната кардиология у нас. Общо 64 327 диагностични и лечебни процедури са осъществили те през миналата година срещу 78 585 през предходната. Понижението обаче е различно в двете направления. С 25% или с 10 283 са намалели диагностичните интервенции, докато при лечебните спадът е едва с 10.5% или с 3 975. 

Достъпът до медицинска помощ в инвазивната кардиология е бил най-ограничен в началото на пандемията, показват още анализите на „Индекс на болниците". В периода от 1 февруари до 30 април през миналата година понижението на дейността в областта на диагностиката и лечението е близо 30%, докато на годишна база е 18 на сто. С 21% по-малко са пациентите, на които е бил сложен пейсмейкър,

Освен намалението на обема на дейността, през изминалата година няма други значими промени в тази област. Лечебните заведения, където се осъществяват процедурите се запазват непроменени – те са 58 в цялата страна, като основната част от тях – 13, са съсредоточени в столицата. Неравномерността в покритието на страната с подобен тип
медицински услуги е най-очевидно при сърдечната аблация (инвазивен метод за лечение на аритмия). Пет от шестте лечебни заведения, където се осъществява тя, отново се намират в столицата.

По-голяма част от дейността по инвазивна кардиология се е извършвала в частни структури, показват още данните. Сред болниците с най-много пациенти през 2020 г. – над 2000, са били „Аджъбадем Сити Клиник", Токуда и Националната кардиологична болница в София, СБАЛК-Варна, „Медика-Кор" в Русе, УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Държавни сред тях са само две.

През миналата година се наблюдава и увеличение на процедурите, при които са намерени патологични находки (тоест пациентът е имал нужда от лечение) – те са повече с 10%, като делът им достига над 80% от всички осъществени. Процентът на най-спешните интервенции се е увеличил незначително до 24%. Броят на рехоспитализациите пък е 2315. Конкретните показатели за всяко лечебно заведение може да видите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови