1500 жени с шанс за безплатно изследване за рак на гърдата

Юлиана Ончева 29 май 2024 в 15:32 764 0

Снимка

1500 жени имат шанс да бъдат изследвани безплатно за рак на гърдата. Благотворителната инициатива е насочена към слабонаселени и отдалечени райони в 5 области на България - Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас. 

Дарителската кампания „С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени райони” има за цел да бъдат извършени прегледи на място в региони, в които липсва пълноценна здравна грижа. 

Набраните средства ще бъдат използвани за клинични и ехографски, а при необходимост и мамографски прегледи, консумативи, транспорт и командировъчни на лекарите.

Всеки с добро сърце може да направи дарение тук.  

Така ще бъдат подпомогнати най-уязвимите групи от населението, които поради бедност, отдалеченост и липса на здравна информация практически нямат достъп до първична профилактика на рака на гърдата – най-честото от всички онкологични заболявания при жените. 

Ранното откриване на заболяването в много голяма степен влияе върху прогнозата и изхода от него.

Инициативата датира от 2010 г., когато Ротари клуб София, със съдействието и подкрепата на сродни ротариански организации от Франция, Испания и Италия, закупи подвижен мамограф с идеята да бъдат извършвани профилактични изследвания за рак на гърдата в отдалечени населени места, където няма болнични заведения и жените, живеещи там, са лишени от възможност за такива прегледи. 

Кампанията се осъществява в партньорство с Центъра за защита правата в здравеопазването и Националното сдружение на общините.

Досега са направени 18 877 прегледа в 64 общини в отдалечени населени места.

В резултат са установени 177 карцинома, 323 аденома и 652 кисти.

Прегледите, които са напълно безплатни за жените, се извършват от опитни специалисти – диагностици. Те включват клиничен преглед и ехографско изследване. На всяка жена, за която има съмнение за злокачествен процес, се извършва изследване на място с подвижния мамограф. Тези, за които има съмнение за карцином, се насочват към специализирани болнични заведения за допълнително уточняване и лечение.

Едно от лицата и гарант на проекта е световно известният джаз певец и композитор Васил Петров. „Бог да дари здраве на всички Ви!“, пожелава той. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II