15 болници ще ремонтират COVID отделенията си по проект на МЗ

OFFNews 26 октомври 2021 в 17:25 783 0

15 лечебни заведения ще ремонтират своите COVID отделения по проект на Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството.

Средствата се предоставят на лечебните заведения по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, която се реализира в рамките на приоритетна ос „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Критериите за включване на болниците бяха публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Първите 15 болници, които сключват споразумения за партньорство с МЗ, са многопрофилните болници в Поморие, Свищов, Момчилград, Ботевград, Елин Пелин, Своге, Левски, Никопол, Димитровград, Бяла Слатина, Първомай, Троян, Павликени, Червен бряг и белодробната болница в Стара Загора.

С изпълнението на предложените дейности ще бъдат изградени изолирани помещения в болничната инфраструктура, изолирани асансьори за превозване на пациенти с COVID-19, ще бъде увеличен капацитетът на инсталациите за медицински газ (кислород, вакуум и сгъстен въздух), както и ще се осигурят генератори на мощност с цел гарантиране на непрекъснатост на работата на животоподдържащата медицинска апаратура, газови инсталации и други.

Министерството на здравеопазването ще предостави пакет от медицинска апаратура и медицинско оборудване, необходими за осигуряване на по-добър достъп, диагностика и лечение на пациенти с COVID.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови